Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel emoties bij nabestaanden Fatiha: verdachte afgeschermd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 februari 2017, 15.06 uur

Adil K. houdt vol dat hij zijn ex Fatiha niet vermoordde. Tot grote ergernis van emotionele nabestaanden in de rechtszaal.

'Ik ben onschuldig en ik heb er helemaal niet mee te maken'. Achterin de zaal klinkt het gehuil van nabestaanden, zuchten van ongeloof en het gedempte gemompel van een tolk. Adil K. (37) probeert de rechter ervan te overtuigen dat hij niet degene is die hun geliefde Fatiha doodstak. Ze kunnen hem niet zien, hij is afgeschermd door een zwart wandje. Ze willen hem ook niet zien.

Opvallend spraakzaam
Wie heeft haar dan wel vermoord, wil de rechter weten. Weet hij dat misschien? 'Ik laat het liever aan de politie over. Ik zou het niet weten', zegt Adil. Zijn haar is met flink wat gel naar achter gekamd, hij draagt een overhemd en stelt zich opvallend actief en spraakzaam op voor een verdachte in een moordzaak. Waarom gaf hij niet meteen de codes van zijn telefoon? 'Ik vroeg de politie nog: hebben jullie hem nog steeds niet gekraakt? Dat kost maar tien euro bij een belhuis. Ik ben de codes echt kwijt'.

Lees ook: Getuige dodelijke steekpartij: 'Ik zag hoe ze in elkaar zakte'

Terwijl Adil blijft praten over zijn onschuld, neem de irritatie bij de nabestaanden toe. Agenten in de zaal grinniken spottend als Adil meent dat alles anders zit. Iedereen lijkt er – net als het Openbaar Ministerie – van overtuigd dat de verdachte wel degelijk schuldig is. Een taxichauffeur zag zijn auto bij de plaats delict, in die wagen werden op het stuur bloedsporen van zijn ex gevonden en hij zou al drie dagen voor de moord Fatiha gewaarschuwd hebben dat hij haar zou doodmaken.

Veel ruzie
Fatiha Abakhti (34) was begin 2016 zo'n drie jaar weg bij haar ex. De moeder van drie kinderen woonde in een flat vlakbij de plaats delict aan de J. H. van Heekweg in Noord. Haar dochter en twee zoontjes gingen een paar honderd meter verderop naar school. Het ging nog altijd niet goed tussen het gebroken koppel. Volgens Adil hadden ze veel ruzie, buurtbewoners herinneren zich hoe hij ook nooit naar boven mocht komen als hij de kinderen kwam ophalen.

Op 4 februari 2016 werd Fatiha 's ochtends aangevallen op straat. Een licht getinte man steekt dan op haar in met een mes. Hij gaat door tot ze naar de grond zakt en gaat er vlug vandoor. Toegesnelde agenten proberen haar te reanimeren en zien de steekwonden in haar nek, hals en borststreek. 'Het slachtoffer is echt opengesneden', zei de officier van justitie tijdens een eerdere zitting.

Lees ook: Nieuwsgierige omstanders hinderden reanimatie slachtoffer steekpartij

Nieuwsgierige omstanders hinderen het werk van de hulpverleners, eentje probeert zelfs een foto te maken. Een ambulance brengt Fatiha met spoed naar het ziekenhuis, maar het is allemaal tevergeefs. Ze is al overleden. Ondanks een Burgernet-signalering weet de dader te ontkomen. Een paar uur later houdt de politie Adil K. aan.

Zwijgrecht
Als ze hem verhoren beroept hij zich vooral op zijn zwijgrecht. 'Voor de recherche was de zaak al afgerond, ik was de dader en meer was er niet', vertelde hij vandaag in de rechtbank. De officier van justitie twijfelde vandaag ook niet. Volgens haar heeft Adil 'met voorbedachten rade' en 'na kalm beraad en rustig overleg' zijn ex vermoord.

Lees ook: Man steekt vrouw neer: 'Vreselijk, wie doet nou zoiets?'

Vanmiddag gaat de officier van justitie proberen te bewijzen dat Adil schuldig is en komt zij met een strafeis. Ook een van nabestaanden zal aan het woord komen. De uitspraak volgt waarschijnlijk over twee weken.