Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bijeenkomsten voor A'dammers met angst of fobie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 maart 2017, 16.06 uur · Foto: Flickr / James Petts

Hoogtevrees, angst voor spinnen of moeite met groepen? Amsterdammers met een fobie zijn 22 maart welkom om lotgenoten te ontmoeten.

Zelf heeft Anton Versluis, secretaris van de Angst, Dwang en Fobie Stichting, hoogtevrees. Na een avondje flink drinken, 's ochtends bijkomen met een sloot koffie was een paniekaanval in een zweefvliegtuig de boosdoener. Daarna durfde hij niet meer met het vliegtuig op vakantie en kon hij niet tussen zijn collega's op de tiende verdieping zitten. Nu nodigt hij anderen met angsten en fobieën uit om er over te komen praten.

Lees ook: Slang ontsnapt uit woning in Oost

Al decennialang organiseert de stichting zogenoemde lotgenotencontactgroepen. Een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met een fobie, die vier of vijf keer plaatsvindt. Twee getrainde ervaringsdeskundigen begeleiden de groep. Op 22 maart gaat een nieuwe editie van start in buurtcentrum De Witte Boei in de Kleine Wittenburgerstraat.

Bang voor OV
Er zijn niet echt specifiek Amsterdamse angsten, ook al zou je die in tijden van terreurdreiging misschien wel verwachten. 'Die hebben we eigenlijk niet gezien', zegt Versluis. 'Sommige mensen hebben bijvoorbeeld gewoon angst voor het openbaar vervoer, maar dat is dan omdat ze niet weg kunnen. Ze zijn niet bang om dood te gaan door een bom, maar bang om angst te krijgen.'

Lees ook: Vliegangstigen maken rondvlucht met Boeing

Zijn er dan helemaal geen verschillen? 'Op het platteland zie je iets vaker een sociale fobie, angst voor de grote stad met veel mensen. Maar of dat nou oorzaak of gevolg is, is lastig te zeggen.' Wel hebben vrouwen iets vaker een fobie en komen angsten vaker voor bij mensen tussen de 30 en 40 jaar.

Een op de vijf
Maar liefst een op de vijf Nederlanders zou met angstklachten kampen. Ook in Amsterdam zijn er mensen die liever niet de deur uit gaan. 'Ze zijn bang dat iets in de straat gebeurt, of ze durven niet in groepen bewegen, bijvoorbeeld de rij bij de kassa.' Andere fobieën die vaker voorkomen zijn bijvoorbeeld hoogtevrees, slangen, spinnen of claustrofobie.

Lees ook: Genees Frank Awick van zijn hoogtevrees!

Ook in grote steden kun je bang zijn voor slangen. 'Er was een mevrouw met slangenangst die ooit in de krant las dat er een cobra was ontsnapt uit de dierentuin. Die durfde de deur niet meer uit, want hij kon overal zitten. Angsten zijn niet altijd rationeel, eigenlijk altijd niet. Want dan was het probleem nooit ontstaan', zegt Versluis.

Begrip
'Je ziet vaak dat een angst of fobie veroorzaakt wordt door een slechte ervaring of een verstoorde biochemie.' Bij dat laatste draagt bijvoorbeeld ook te veel cafeïne aan mee. Maar stress of zelfs verkeerd zitten kan eveneens de reden zijn.

Lees ook: Levensgrote krokodillen bewaken drugsgeld in Oost

De bijeenkomsten van de Angst, Dwang en Fobie Stichting zijn geen therapie. 'Daarvoor moet je echt naar een professionele therapeut.' Maar er zijn wel mensen die dezelfde problemen hadden er zich er doorheen hebben geslagen. Zo krijg je onder andere tip over hoe je het beste kunt ademhalen in lastige situaties, hoe je de bijwerkingen van medicijnen ontloopt en hoe gezinsleden ermee om kunnen gaan. 'Belangrijk is een stuk begrip voor elkaar', zegt Versluis. 'Veel mensen zijn blij dat ze niet de enige zijn die met dit probleem rondlopen.'

Meer informatie over de bijeenkomsten van de stichting vind je hier.