Start van hoofdcontent

Stad

nl

13 demonstranten aangehouden bij protesten Plein 40-45

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 maart 2017, 11.40 uur

De politie heeft tijdens protesten op Plein 40-45 gisteren in totaal 13 mensen opgepakt. Alle demonstranten zitten op dit moment nog vast.

'Een paar mensen gooiden stenen richting agenten. Er werd een aantal keer de Hitlergroet gebracht', vertelt een woordvoerder van de politie over de arrestaties. Maar mensen zijn ook opgepakt voor openlijke geweldpleging, opruiing, belediging van agenten en het niet voldoen aan een bevel of vordering. Alle arrestanten zitten nog vast. Maar de verwachting is dat hun zaak vandaag behandeld wordt er dat het merendeel weer vrijgelaten wordt.

Sfeer werd grimmig
Het protest begon gistermiddag rond 14.00 uur naar aanleiding van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Een groep van ongeveer 250 Turkse Amsterdammers verzamelde zich op het plein. In eerste instantie werd er nog vreedzaam gedemonstreerd. Maar tegen het eind van de middag werd de sfeer grimmig. Het verkeer rond het plein werd geblokkeerd en er werd met vuurwerk gegooid.

Uiteindelijk besloot de burgemeester in te grijpen en werd het plein 'schoongeveegd' door de ME en inzet van een waterkanon. Volgens de politie gebeurde dat zonder daadwerkelijke charges van de ME.

Lees ook: Mobiele Eenheid veegt Plein 40 - 45 leeg met waterkanon

Geen concrete signalen voor nieuwe protesten
De politie zegt geen concrete signalen te hebben voor nieuwe protesten. 'Maar dat is gezien de huidige situatie wel goed mogelijk en daarom monitoren we alles', aldus de woordvoerder. Bij het protest zijn geen agenten gewond geraakt.