Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zaak Insiya vandaag opnieuw voor de rechter

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 maart 2017, 11.34 uur

De zaak rond de ontvoerde peuter Insiya komt vandaag opnieuw voor de rechter. Het gaat om een pro-formazitting.

Verdachten Robert B. (48), Frederik S. (59) zullen onder andere aanwezig zijn. De twee worden gezien als twee belangrijke verdachten in de ontvoeringszaak. In januari werd tijdens een vorige pro-formazitting besloten dat ze langer vast blijven zitten. Frederik S., een oud-politieman, wordt door justitie gezien als de coördinator van de ontvoering van de peuter. Hij was niet bij de ontvoering in Watergraafsmeer vorig jaar aanwezig. Hij is een zakenrelatie van de vader van het meisje, Shehzad Hemani.

Lees ook: 'Vader laat jarige Insiya niet met moeder spreken'

De vader wordt gezien als de opdrachtgever. De rijke zakenman zit samen met zijn inmiddels driejarige dochter in India. Er wordt met man en macht geprobeerd het meisje weer naar Nederland te halen. Maar omdat het contact met het land stroef verloopt en de zaak gevoelig ligt is het volgens justitie onzeker of en wanneer Insiya terugkomt naar Nederland.

Lees ook: Nieuwe arrestaties in ontvoeringszaak Insiya: 'neef van vader opgepakt in Iran'

Robert B. zou de ontvoering hebben uitgevoerd op 29 september vorig jaar. Hij is een Amerikaan die speciaal zou zijn ingevlogen om de oma van Insiya tijdens de ontvoering in bedwang te houden. Het meisje was op dat moment bij haar oma thuis. B. had tijdens de ontvoering tiewraps en een taser bij zich. Hij werd door een buurtbewoner tegen de grond gewerkt en ter plekke gearresteerd. 

Lees ook: Moeder ontvoerde Insiya kreeg eisenpakket van ex: 'Ernstige afpersing'

Verslaggever Tessa Neijland is vanaf 9.00 uur bij de rechtszaak. Volg updates van haar hieronder.

Lees ook: Ontvoering peuter Insiya tot in detail voorbereid