Bierfiets komende zomer tóch nog in Centrum

Het verbod op de bierfiets gaat pas op 1 november van dit jaar in. Voor de bewoners en ondernemers in Centrum betekent dat deze zomer hun geduld nog even op de proef wordt gesteld, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad.

Vorig jaar oktober liet Van der Laan weten dat de bierfiets al per 1 januari van dit jaar uit grote delen van het Centrum geweerd zou worden. Maar zover kwam het niet, want de rechtbank vond dat de gemeente met een betere onderbouwing moest komen van het gebiedsverbod. De exploitanten hadden de gemeente voor de rechter gedaagd.

Lees ook: 'Bierfiets per 2017 verboden in binnenstad'

'Wij hebben gezocht naar de juiste balans tussen de uitspraak van de rechter en de belangen van de bierfietsexploitanten, en de wens van het college, de raad en veel ondernemers en bewoners om de fietsen uit de drukste delen van de binnenstad te weren', schrijft Van der Laan.

Vaste routes
Er is nog na overleg tussen de gemeente en de exploitanten gekeken of het mogelijk is om een zogeheten corridor in te stellen. Dat zijn vaste routes tussen de stallingslocaties in het Centrum en verzamelenplaatsen net buiten het verbodgebied. De gemeente heeft besloten dit niet te doen, omdat hierdoor de drukte en overlast op één of twee aangewezen routes in het toch al drukke Centrumgebied en op de verzamelenplaatsen juist zou doen toenemen.

Lees ook: Rechter: Bierfiets mag voorlopig blijven in Centrum

Om de exploitanten de kans te geven de huurovereenkomsten van de stallingslocaties in het Centrum op te zeggen is besloten de bierfietsen pas per 1 november te verbieden. Om overlast en hinder voor omwonenden en ondernemers te voorkomen wordt er door de gemeente op toegezien of de exploitanten zich wel aan de regels houden.