Stad

Verdachten diamantroof Schiphol voor de rechter

3 mei 2017, 09.57 uur · Foto: AT5 (2005)

Whatsapp

Het is één van de meest geruchtmakende roofovervallen van de afgelopen jaren. In 2005 maakt een aantal overvallers op Schiphol voor ruim 75 miljoen euro aan diamanten buit.

Vandaag staan vijf van de zeven aangehouden verdachten tijdens een pro formazitting voor de rechter. Twaalf jaar lang wisten ze uit handen van justitie te blijven. Onder de verdachten zijn August B. en Erik P. Zij werden al eerder als verdachten opgepakt voor de diamantroof, maar werden in 2006 vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Lees ook: Doorbraak in zaak diamantroof Schiphol: zeven personen aangehouden

Daarna start justitie, volgens Het Parool, een jarenlange undercoveractie gestart om alsnog bewijs te verzamelen tegen de verdachten. Volgens bronnen van de krant zou justitie rond één van de verdachte een uitgebreide undercoveractie zijn gestart. Zo zou geprobeerd zijn om een vriendschappelijk contact op te bouwen met de verdachte om zo iets los te krijgen over de zaak. 

Lees ook: Verdachten Diamantroof Schiphol langer vast

Er zou tot een beketenis geprobeerd zijn te komen door een van de verdachten te vertellen dat journalisten de zaak aan het onderzoeken waren. Of deze methode is gelukt, is niet bekend. 

Lees ook: Onderzoek naar verdachten diamantroof in volle gang: 'Te vroeg voor felicitaties'

In 2005 wisten de rovers toegang te krijgen tot Schiphol. Daar stond een vrachtvliegtuig klaar om te worden ingeladen. Vervolgens zou het vliegtuig met de juwelen naar Antwerpen vertrekken. De verdachten kwamen tijdens het inladen van het vliegtuig in een KLM-busje aan. Na uit te zijn gestapt bedreigden ze medewerkers van een KLM-waardetransport bij het vliegtuig. Hierin zat de buit. Ze stapten in en reden weg. Ze wisten de luchthaven te verlaten door achter iemand anders aan onder een slagboom door te rijden. Buiten het terrein stapten ze over op een andere auto en gingen er vandoor.

Whatsapp