Start van hoofdcontent

Stad

nl

Cidi: 'Vluchtelingenherdenking op Nieuwmarkt buitengewoon triest'

3 mei 2017, 16.23 uur · Foto: Michiel/ Flickr

Het Cidi vindt de verplaatsing van de 'vluchtelingenherdenking' naar de Nieuwmarkt 'absoluut geen verbetering'. Dat komt door de geschiedenis van het plein.

'Dit is de plek waar joden werden verzameld om te worden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Dit is een nog slechtere locatie, absoluut geen verbetering', zegt een woordvoerder van het Centrum Informatie en Documentatie Israël.

Lees ook: Herdenking vluchtelingen gaat door, maar op andere locatie

Hij noemt het 'buitengewoon triest' dat burgemeester Eberhard van der Laan de vluchtelingenherdenking van morgenavond van het Rembrandtplein verplaatst heeft naar een locatie met deze geschiedenis. 'Een ongepaste plek die de Nationale Dodenherdenking alleen maar verwaterd. Hier zijn we buitengewoon ongelukkig mee.'

Stille tocht
Het Cidi maakt enorm bezwaar tegen het initiatief van theoloog Rikko Voorberg om tijdens de Nationale Dodenherdenking ook stil te staan bij vluchtelingen die omkwamen bij de oversteek naar Europa. 'Dat heeft geen pas op deze dag. Er zijn 364 andere dagen in het jaar waarop het kan', zegt de woordvoerder.

Lees ook: Herdenking voor omgekomen vluchtelingen op 4 mei: 'Nobele zaak, maar verkeerd moment'

Burgemeester Van der Laan heeft Voorberg geprobeerd van gedachten te doen veranderen over het moment van de vluchtelingenherdenking, maar de organisator hield vast aan zijn plan. Daarom verplaatste de gemeente de herdenking van het Rembrandtplein naar de Nieuwmarkt, omdat de eerste locatie op de route van de stille tocht van de Nationale Dodenherdenking ligt.

Het Cidi is tegen verbreding van de Nationale Dodenherdenking, juist met oog op de toekomst als er steeds minder mensen leven die de Tweede Oorlog zelf mee hebben gemaakt. In principe zou het Cidi op 4 mei liever ook niet militairen herdenken die omkwamen bij conflicten ná 1945.