Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Buurtcoöperatie wil PC Hoofthuis kopen: 'Centrum moet geen museum voor toeristen worden'

6 mei 2017, 18.20 uur · Aangepast 7 mei 2017, 00.16 uur

Toeristen die de binnenstad overnemen en grote winkelketens die de kleine ondernemers wegdrukken. De coöperatie StadOnderDak gaat het tij proberen te keren en wel door het PC Hoofthuis in de Spuistraat over te nemen en om te bouwen tot een groot buurtcentrum.

StadOnderDak wil dat er in het PC Hoofthuis straks gewoond, gewerkt, geleerd, gerecreëerd en gezorgd gaat worden. De vereniging vindt dat er door het massatoerisme veel te veel voorzieningen voor Centrum-bewoners zijn verdwenen. 'Sommige dingen kunnen niet meer omdat er geen stadsbewoners meer komen. Andere dingen komen er voor terug, waarvan je je moet afvragen: wat hebben we eraan op de lange duur?', zegt Gerk Kazemier, de secretaris van StadOnderDak

Lees ook: [Kaart] Souvenirs, wafels en kaas: toeristen kunnen bij 191 zaken terecht

Helemaal van de buurt
Het PC Hoofthuis, nu nog in het bezit van de UvA, moet helemaal van en voor de buurt worden, vindt StadOnderDak. 'Als het goed is zijn er studenten aan het leren, werken en ondernemen. Zijn er mensen uit de buurt die hier een werkplek hebben. En op de etages erboven wonen jongeren, starters en ouderen', vertelt initiatiefnemer Albertien Pareau Dumont.

In hartje Centrum plek voor starters en lokale voorzieningen dus. Het klinkt als een utopie maar het moet, als het aan StadOnderDak ligt, snel werkelijkheid worden. 'De stad moet leven', zegt Kazemier. 'Het moet geen museum worden waar overdag toeristen lopen en 's nachts alles stil en uitgestorven is.'

Gesprekken met UvA in volle gang
De gemeente is enthousiast, het plan ligt klaar, de financierder is zelfs gevonden. Alleen de UVA moet nog wel over de brug komen. Zij zeggen het pand voorlopig nodig te hebben voor onderwijs.