Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jan Evertsenstraat krijgt cameratoezicht na reeks geweldsincidenten

9 mei 2017, 14.35 uur · Aangepast 9 mei 2017, 21.09 uur

De Jan Evertsenstraat en een gedeelte van het Mercatorplein krijgen cameratoezicht, dat heeft burgemeester Van der Laan vandaag besloten.

Stadsdeel West diende eind vorig jaar een officieel verzoek in bij de burgemeester. Dat gebeurde na een reeks van nieuwe geweldsincidenten, waaronder een overval op een geldloper en een ramkraak op een belwinkel. Bij een schietpartij op 8 oktober 2016 kwam een man om het leven en raakten twee andere mensen gewond. Ook is het aantal straatroven in de straat, waarbij een wapen gebruikt werd toegenomen en is er meer overlast van probleemjeugd.

Lees ook: Eigenaar telecomwinkel na ramkraak: 'Erger kan niet, ik heb nu niets meer'

Overvallen juweliers
Eerder werd cameratoezicht door het stadsdeel nog als een te zwaar middel gezien. Ondernemers in de straat roepen echter al langer om de camera's. In 2010 werd juwelier Fred Hund doodgeschoten in zijn zaak op de Jan Evertsenstraat. Ook in 2014 werd er geschoten bij een overval op een juwelier in de straat.

Ook op het Marcatorplein zijn er problemen met een groep jongeren, waarvan een aantal onderdeel is van dev Top1000 van de gemeente. Zo werd probeerden twee mannen eind september 2016 een supermarkt te overvallen. Een medewerker van een restaurant werd met messen bedreigd door drie jongeren.

Eerdere maatregelen onvoldoende effect
Al eerder werden er in het gebied maatregelen genomen tegen overlastgevers. Zo werd er preventief gefouilleerd, zijn er DNA-installaties geplaatst en was er meer politie op straat tijdens de sluitingstijd van veel winkels. Al deze maatregelen hebben volgens de burgemeester onvoldoende effect gehad.

De camera's in het gebied worden zo snel mogelijk geïnstalleerd. De camera's blijven er zeker tot het eind van het jaar hangen.

Martin Damen