Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kunstraad: 'Ontmoedig of verbied Airbnb in binnenstad'

10 mei 2017, 14.49 uur · Aangepast 10 mei 2017, 19.38 uur

Wat de Amsterdamse Kunstraad betreft, verdwijnt het fenomeen Airbnb uit de binnenstad. Maar buiten de ring wil het adviesorgaan juist meer toeristische trekpleisters zien.

'Ontmoedig of verbied Airbnb in de binnenstad', adviseert de Kunstraad in het vandaag verschenen De stad is nooit af. In het document staan 21 aanbevelingen, waarvan veel met de drukte in de stad te maken hebben. Want hoewel de raad spreekt van een 'derde Gouden Eeuw' in Amsterdam, vormt de drukte een bedreiging voor het centrum dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Lees ook: 'Gemeente werkt aan meldplicht voor Airbnb-verhuurders'

'Net als andere aantrekkelijke steden loopt Amsterdam het risico slachtoffer te worden van internetbusinessmodellen die waarde onttrekken aan lokale economieën', schrijft de Kunstraad. In plaats van Airbnb wil het adviesorgaan meer Fairbnb in de binnenstad zien. Een lokaal initiatief dat bijna hetzelfde is, maar de winst investeert in een fonds om de buurt te verbeteren.

Autovrij centrum
De raad heeft meer adviezen om het centrum te beschermen tegen de drukte. Zo moet het autovrij worden, met uitzondering voor bestemmingsverkeer en elektrische taxi's. 'In tegenstelling tot Amerikaanse steden zijn de Nederlandse binnensteden niet ontworpen voor auto's', luidt de argumentatie. Het goederenvervoer zou dan weer via het water kunnen plaatsvinden.

Lees ook: Stadsbestuur verrast door drukte: 'Het aantal bezoekers zal nog groeien'

Tegelijkertijd kan de stad ook het fietsverkeer niet meer aan, stelt de Kunstraad. 'Maak een moderne variant van het Witte Fietsenplan onderwerp van een internationale prijsvraag', adviseert het orgaan. Daarnaast moet de gemeente strenger optreden tegen ongewenste reclame-uitingen in het 'Nutella-kwartier' en kritisch kijken naar hoogbouw rond de binnenstad.

Museum for Dutch Design
Andere adviezen richten zich op de bestrijding van de stijgende vastgoedprijzen door investeerders en speculanten, terwijl de stad middeninkomens en studenten nodig heeft om gemengd te blijven. Ook de variatie van het winkelaanbod is in het geding, ziet de Kunstraad.

Lees ook: Politie: 'Drukte maakt hulpdiensten het werk onmogelijk'

Terwijl de binnenstad aan haar eigen succes ten onder lijkt te gaan, wil de raad de stadsdelen buiten de ring A10 juist aantrekkelijker maken voor toeristen. Bijvoorbeeld door een internationale bibliotheek die 24 uur per dag open is op de Zuidas, een soort cultureel welkomscentrum voor bezoekers. Op de Zuidas moet ook ruimte zijn voor een Museum for Dutch Design.

Theater in het water
Een 'gamechanger' in westelijke richting zou een nieuw theater midden in de Sloterplas kunnen zijn. Ook het terrein rond het Amsterdamse Bostheater kan een cultuureilenad worden. Al deze gebouwen moeten 'landmarks' worden. Zuidoost is al hard op weg om het 'entertainment district' van de stad te worden, maar de stad zou nog wel moeten investeren in betere ov-verbindingen met het stadsdeel.

Lees ook: I Amsterdam-letters drijven nu ook in Amsterdamse Bos

De Amsterdamse Kunstraad is een onafhankelijke organisatie en doet de aanbevelingen op eigen titel. Die ideeën worden lang niet altijd opgevolgd door het stadsbestuur, bijvoorbeeld omdat ze niet haalbaar zijn volgens de betreffende wethouder.