Start van hoofdcontent

Stad

nl

Werkstraffen en boetes voor bedreigers en beledigers Sylvana

18 mei 2017, 13.30 uur · Aangepast 18 mei 2017, 15.10 uur

De Amsterdamse rechtbank heeft de bedreigers en beledigers van Sylvana Simons veroordeeld tot werkstraffen en boetes. Eén van de 22 verdachten is vrijgesproken, een aantal anderen is gedeeltelijk vrijgesproken.

De zwaarste straf is voor de 37-jarige verdachte uit Kudelstaart die een video had gemaakt waarin het hoofd van Simons is gephotoshopt op een afbeelding van gelynchte zwarte Amerikanen. Hij heeft een werkstraf van 80 uur gekregen, net als het OM had geëist. 

Een man uit Sittard werd als enige vrijgesproken. 'Blijft een AAP' had hij op Facebook gezet. Het was volgens de rechtbank niet duidelijk of die belediging voor Sylvana Simons bedoeld was. Het OM had een boete van 250 euro geëist. Verder legde de rechtbank nog drie werkstraffen van 60 uur op en zestien boetes, van 150 euro tot 450 euro.

Eisen van OM
Het OM had in april in totaal vijf werkstraffen, dertien boetes en een leerstraf voor een minderjarige geëist. De rechter deed vanochtend uitspraak over 21 van de 22 verdachten. De uitspraak van de minderjarige, een 15-jarige jongen uit Veendam, is vanmiddag.

Lees ook: 'Ik heb Sylvana niet bedreigd, maar zo vat ze dat op'

De media-aandacht voor de zaak was reden voor de rechtbank om de straf in meerdere gevallen iets naar beneden bij te stellen. 

Rechtbank is het met ons eens dat vrijheid van meningsuiting beperkt is. Opruiing, bedreigen en beledigen is strafbaar. https://t.co/QRQI7q6651

— OM Amsterdam (@OM_Amsterdam) 18 mei 2017

Kop van jut
De kritiek van advocaten en verdachten dat het OM van alle beledigers van Sylvana Simons een willekeurig aantal mensen heeft vervolgd, wijst de rechter van de hand. Al kan de rechtbank zich wel voorstellen dat de verdachten 'zich enigzins kop van jut voelen'.  

Lees ook: Beledigingen Sylvana: 'Ga terug naar je kokosnotenboom, wat is daar zo erg aan?'

Eén van de verdachten was vanochtend in de rechtbank om de uitspraak aan te horen. De Rotterdammer noemde het 'een mooie show' die hij niet wilde missen. Hij is een bekende in het extreem-rechtse circuit. 'Neuksletje' en 'Sylvana Banana, dat zullen we je betaald zetten' plaatste hij onder meer op Facebook. Het OM had een werkstraf van 60 uur tegen hem geëist, maar de rechtbank gaf hem een boete van 250 euro.  

'Zwarte roetmop'
'Afschieten dat wijf', 'Zwarte piet is knapper dan die boomaap', 'Zwarte roetmop', 'Ga lekker in je kokosnotenboom zitten'. Het zijn een paar voorbeelden van waar Simons online voor is uitgemaakt door de 22 personen. 

Zij moesten voor de rechtbank verschijnen voor het plaatsen van discriminerende en/of seksistische teksten, bedreigingen en oproepen tot strafbare feiten op social media. De berichten waren niet altijd alleen gericht tegen Sylvana Simons, maar soms ook tegen mensen met een donkere huidskleur in het algemeen. 

Het OM noemde de teksten op Facebook, Twitter of Instagram 'verbale klappen in het gezicht van Simons.'

Reactie Simons
Sylvana Simons was vandaag aanwezig bij de uitspraak. In april, tijdens de behandeling van de zaken, vertelde ze haar kant van het verhaal. Ze zei een 'ongekende lading racisme, seksisme en bedreigingen' over zich heen te hebben gekregen. Veel van de bedreigingen werden anoniem gedaan terwijl zij zelf 'altijd met open vizier te werk gaat', zei ze in de rechtbank.