Start van hoofdcontent

Stad

nl

Staat plukt Möllenkamp volledig kaal: voormalig topman moet twee miljoen betalen

1 juni 2017, 17.01 uur · Aangepast 1 juni 2017, 19.28 uur

Voormalig Rochdale-topman Hubert Möllenkamp moet ruim twee miljoen euro aan de Staat terugbetalen voor verduistering, oplichting, omkoping, belastingfraude en meineed.

Möllenkamp, die als bestuursvoorzitter werkte bij woningcorporatie Rochdale, nam volgens het OM honderdduizenden euro's aan steekpenningen aan en fraudeerde voor ongeveer een miljoen euro met de belasting. Dat kwam hem in maart dit jaar al op een celstraf van 39 maanden te staan. Het Openbaar Ministerie begon daarop een ontnemingszaak.

Lees ook: Rochdale betaalde 8.500 euro per maand voor Maserati

De rechtbank heeft bepaald dat hij nu 2.191.086,48 euro moet terugbetalen. Ook zijn vrouw ontkomt er niet aan, zij moet iets meer dan 300.000 euro betalen. Een medeverdachte, veroordeeld voor het geven van een half miljoen aan steekpenningen aan Möllenkamp, moet ruim 2,5 miljoen euro ophoesten. 

Had al tien miljoen euro schuld
In ruil voor het half miljoen kreeg de vastgoedontwikkelaar de jachthaven De Nieuwe Haven, op dat moment eigendom van Rochdale, voor een 'vriendenprijsje'. Of de Staat ooit al het geld krijgt overgemaakt van Möllenkamp is nog maar de vraag.

De inmiddels 67-jarige kampt al met een schuld van tien miljoen euro, hij is persoonlijk failliet verklaard. De rechtbank denkt echter dat het nog altijd mogelijk is dat Möllenkamp opnieuw vermogen genereert. 

Lees ook: Oud-Rochdale-topman Möllenkamp: 'Nooit steekpenning aangenomen'