Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Bungehuis geen exclusief hotel, maar wat dan wel? 'Gemeente, kies de chique oplossing'

1 juni 2017, 23.09 uur · Foto: Bungehuis

De rechter verscheurde vorige week de vergunning voor een chic hotel met dakterras in het Bungehuis aan de Spuistraat. Een overwinning voor omwonenden, maar wat gaat er nu met het monumentale pand gebeuren?

De verbouwing van het Bungehuis was al begonnen toen een groepje overburen en de gemeente in maart voor de rechter stonden. Zonder advocaat probeerden de buren de komst van het zoveelste hotel in hun buurt tegen te houden.

De buren vreesden voor hun nachtrust. Het W-hotel en The Huxton maakten het hen al niet makkelijk. De extra verkeersdrukte door taxi’s, het laden en lossen van vrachtwagens, het blokkeren van de stoepen met terrassen of rooktenten, muziek tot in de late uurtjes. De overburen hadden er genoeg van.

Lees ook: Buren vrezen 'rampscenario' van chic hotel met dakterras

Wat ook stoorde was de houding van de gemeente. De bewoners hadden de indruk dat het Soho House koste wat kost in het voormalige UvA-gebouw moest komen en dat het niet uitmaakte wat de buren ervan vonden.

Soho House is niet zomaar een hotel
Projectontwikkelaar Aedes en de gemeente spraken in de rechtbank over het Soho House als een uniek concept en een toevoeging aan de binnenstad, ook voor de werkgelegenheid en de economie. Niet zomaar weer een hotel, maar een besloten club voor de creatieve industrie. Een ontmoetingsplaats waar kunstenaars zaken kunnen doen en kunnen eten en drinken. 

Soho, dat wereldwijd vestigingen heeft, was eerder gepland aan de Raamgracht, maar na protest van de buurt viel dat plan in duigen. Nu is het Soho dus weer niet gelukt. Dit keer steekt de rechter er een stokje voor. De gemeente had het papiertje niet mogen afgeven, werd afgelopen vrijdag bekend.

Lees ook: Hoop voor 'hotelstop'? Binnenstadbewoners krijgen meer mogelijkheden' 

Rechter kijkt strenger dan gemeente
Dat is een opvallende uitspraak, beaamt de persrechter. 'De bestuursrechter heeft de hotelvergunning getoetst aan het hotelbeleid van de gemeente. Wat blijkt: de gemeente kijkt minder streng naar haar eigen hotelbeleid dan de rechter.'

Dat hotelbeleid houdt kort gezegd in dat in principe geen vergunningen meer worden afgegeven voor nieuwe hotels in het centrum, tenzij er sprake is van een 'uniek hotelconcept'. Terwijl de gemeente vindt van wel, is het Soho House volgens de rechter geen uniek concept. Ook zorgt het niet voor een verbetering van het woon- en leefklimaat van de buurt, wat volgens de hotelregels van de gemeente wel zou moeten.

Hoger beroep?
Wat nu? In dit geval staat de rechter het niet toe dat de gemeente nog met een betere motivering komt. De mogelijkheden die over zijn, is in hoger beroep gaan of kijken naar alternatieve plannen voor het Bungehuis.

De gemeente wil nog niet reageren op het verlies: 'We hebben kennis genomen van de uitspraak van de rechter en beraden ons op een reactie.' Ook voor projectontwikkelaar Aedes, eigenaar van het Bungehuis, is het te vroeg om wat te zeggen: 'We zijn nog bezig met de analyse van het vonnis. Volgende week overleggen we met de gemeente.'

Of ondertussen de werkzaamheden in het Bungehuis stilgelegd zijn, weet de woordvoerder van Aedes niet. Misschien wordt er wel onderhoud uitgevoerd dat niet met de hotelvergunning te maken heeft.  

Ander hotel?
Hoe gaat het nu dan verder met het Bungehuis? Een nieuwe aanvraag voor hetzelfde concept van Soho House ligt niet voor de hand, meent de persrechter. De rechtbank heeft duidelijk gemaakt dat het concept niet uniek is.

Een ander hotelinitiatief zou in het gat kunnen springen, maar ook dat wordt lastig, zegt raadslid Jorrit Nuijens van oppositiepartij GroenLinks. Hij heeft zich intensief bezig gehouden met het Amsterdamse hotelbeleid. Een nieuw initiatief moet door de hotelstop aan nog meer eisen voldoen dan projecten die al gepland waren, zoals het Soho House. Steun van omwonenden is bijvoorbeeld nodig. 'Die steun is er zeker niet in deze overbelaste straat', zegt Nuijens. 

'Kies de chique oplossing'
De bestemming van het Bungehuis is 'gemengd 2'. Dat betekent dat er onder meer kantoren in mogen komen, dat het een bedrijfspand mag worden en dat er toestemming is voor een winkel op de begane grond. De overburen die de rechtszaak hadden aangespannen, zien het liefst dat er appartementen in komen. Daarvoor zou de bestemming moet wijzigen, maar dat is niet onmogelijk.

Raadslid Nuijens roept de gemeente op voor de chique oplossing te kiezen. 'Ga niet in beroep en zeg tegen Soho: we gaan samen op zoek naar wat moois buiten het centrum. Zie dit verlies als een kans om de balans van wonen en werken in de Spuistraat en omgeving te herstellen. Maak woningen in het Bungehuis met op de eerste bouwlaag een winkel of winkels waar de bewoners wat aan hebben. Dus een slager in plaats van een Nutellawinkel.'

Bekijk hier het interview met Jean-Marc Rovers, een van de initiatiefnemers van de rechtszaak over het Bungehuis: 

Video #143823