Stad

'Verklaring Omtrent het Gedrag zelfs mogelijk met strafblad'

4 juni 2017, 00.55 uur · Aangepast 4 juni 2017, 01.32 uur · Foto: Politie Amsterdam Centrum-Amstel

Whatsapp

Zelfs wanneer je ooit betrapt bent met harddrugs op zak, is de kans op een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nog niet verkeken. Dat zegt Unity, een voorlichtingsproject van Jellinek en andere verslavingszorginstellingen.

Unity gaf vandaag voorlichting aan bezoekers van het festival Amsterdam Open Air. De organisatie zegt dat er veel onduidelijkheid bestaat over de VOG.

Recht op tweede kans
Volgens de organisatie wordt bij de screening gekeken naar de juiste balans tussen het beschermen van de maatschappij tegen criminelen en het recht op een tweede kans. Of iemand wel of geen VOG krijgt is dus afhankelijk van de baan waarop hij of zij solliciteert, het soort strafbare feit op het strafblad en de leeftijd waarop de strafbare feiten zijn gepleegd.

Lees ook: 'Jongeren door jeugdzonde en VOG-eis te vaak jarenlang buitenspel'

Dat is goed nieuws voor festivalbezoekers die ooit zijn gepakt met (een kleine hoeveelheid) drugs op zak. Want om een VOG wordt nogal snel gevraagd, zeker voor het werken met kinderen of kwetsbare groepen als gehandicapten en ouderen. Ook de gemeente Amsterdam vraagt sollicitanten naar een VOG. Of het nou gaat om een vuilnisman of bestuurder, de gemeente eist voor praktisch elke functie een VOG.

Whatsapp