Start van hoofdcontent

112

nl

Verdachte Stationsplein vrij: 'Man reed eerder hard door binnenstad, maar herinnert zich niks'

13 juni 2017, 16.43 uur · Aangepast 13 juni 2017, 19.43 uur

De 45-jarige man die afgelopen zaterdag zeven voetgangers aanreed op het Stationsplein is vrijgelaten. Eerder die avond reed de man waarschijnlijk ook al hard door de binnenstad, meldt de politie.

De man wordt nog wel verdacht van een overtreding van de Wegenverkeerswet. Als het onderzoek naar het incident volledig is afgerond, beslist de officier van justitie of de 45-jarige wordt vervolgd. 

Incident
De politie stelt dinsdagmiddag dat de man voordat hij het Stationsplein opreed vermoedelijk al eerder 'relatief hard' door de binnenstad heeft gereden. Onder meer de trambaan op het Rembrandtplein wordt genoemd als plek waar de man snel zou hebben gereden. 'De bestuurder woont zelf niet in de binnenstad van Amsterdam en verklaart zich niets van zijn rit door de binnenstad en de aanrijding op het Stationsplein te kunnen herinneren', stelt de politie. 

Uiteindelijk reed de man, volgens getuigen met hoge snelheid, het Stationsplein op. Hier werd hij aangesproken door twee agenten die hem bekeurden en vroegen rustig weg te rijden. Vervolgens schepte de man zeven voetgangers. De automobilist is volgens de politie een diabetespatiënt. Door een lage bloedsuikerspiegel is hij mogelijk onwel geraakt. De politie stelt dat 'uit niets blijkt dat er een indicatie is dat er iets anders aan de hand zou zijn geweest dan een onwelwording.'

De man werkt volgens de politie volledig mee aan alle onderzoeken. 'Het onderzoeksteam probeert inzichtelijk te krijgen hoe het kan dat de verdachte een "black-out" heeft gehad over een langere periode', aldus de politie. 

Lees ook: Huiszoeking bij man die voor CS op voetgangers inreed: definitief geen opzet

Camerabeelden
Eerder liet de politie weten dat er van het incident geen camerabeelden beschikbaar zijn. Op deze constatering werd door veel mensen met verbazing gereageerd, omdat er op het Stationsplein veel camera's aanwezig zijn. De politie stelt hier nu het volgende over. 

'Tijdens het incident op het Stationsplein stonden de toezicht camera’s in een pre-set modus. Het gedeelte waar de aanrijding plaatsvond viel niet binnen het zicht veld van de camera’s die vanuit de CCTR (Centrale Camera Toezicht Ruimte) bekeken kunnen worden. Dit is de reden waarom de politie geen camerabeelden heeft van de feitelijke aanrijding. Behalve de verklaringen van de slachtoffers en getuigen zijn er ook politiemensen die de feitelijke aanrijding gezien hebben.'

Donderdag verwacht de gemeenteraad bijgepraat te worden over het incident. Het onderzoekdossier van het rechercheteam is maandagochtend overgedragen aan de afdeling die de ernstige aanrijdingen onderzoekt. 

Slachtoffers
Van de zeven slachtoffers die door de man werden aangereden liggen er momenteel nog twee in het ziekenhuis. Beide slachtoffers hebben botbreuken opgelopen.

Inter Visual Studio