Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadsdeelvoorzitter Nieuw-West wil verkoop lachgas inperken

14 juni 2017, 09.45 uur · Aangepast 14 juni 2017, 10.59 uur · Foto: Mirjam van Dijk

Stadsdeelvoorzitter Nieuw-West Achmed Baâdoud pleit vandaag in De Telegraaf om een leeftijdgrens in te stellen voor het kopen van lachgaspatronen. Jongeren gebruiken die patronen om er high van te worden.

Dat lachgas een populaire drug is geworden, is te zien op straten van Nieuw-West. Die zijn regelmatig bezaaid met gebruikte patronen. Maar niet alleen in Nieuw-West zijn de patronen te vinden. Door de hele stad zien straatcoaches het gebruik toenemen.

Lees ook: 'Steeds meer overlast door slagroompatronen'

Nu is geen handhaving op de verkoop, omdat het middel legaal is. Dat betekent dat ook minderjarigen de lachgaspatronen kunnen kopen.

Als het aan Baâdoud ligt, komt daar verandering in. Hij zal het ministerie en het college van B&W vragen te onderzoeken of een leeftijdsgrens ingesteld kan worden.

Lees ook: Dertienjarige jongen overleden na inname aanstekergas

Of dat lukt is nog maar de vraag. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) verwacht geen gezondheidsrisico's als het middel 'recreatief gebruikt' wordt. De politiek kijkt vaak naar het oordeel van de NVWA om een middel al dan niet te begrenzen.