Start van hoofdcontent

Stad

nl

Poolse nep-terrorist op Schiphol krijgt voorwaardelijke celstraf

15 juni 2017, 16.53 uur

De Poolse man die vorig jaar voor grote onrust zorgde op Schiphol door te zeggen dat hij een terrorist was, krijgt in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

De man, die waarschijnlijk dronken was, zei tegen twee leden van de Koninklijke Marechaussee 'I am a terrorist', en hij herhaalde daarna nogmaals het woord 'terrorist'. Hij werd vervolgens aangehouden. Toen hem werd gevraagd of hij een bom had, zei hij aanvankelijk 'yes'. 

Niet de bedoeling
De advocaat vond dat de verdachte moest worden vrijgesproken omdat de verdachte niet de bedoeling had te doen alsof hij een bom bij zich had. Maar dat verweer werd door het hof verworpen.

Het hof vond eigenlijk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Dit omdat een paar weken eerder in Brussel een terroristische aanslag was gepleegd en Schiphol een paar uur ontregeld was.

Lees ook: Schiphol urenlang deels dicht door verdachte situatie: drie mannen opgepakt

Baan kwijt
De straf werd uiteindelijk  voorwaardelijk opgelegd omdat de verdachte geen strafblad had, er geen kans op herhaling was, het een eenmalige en 'oerstomme' dronkemansactie was en de verdacht privé ook de dupe was geworden van zijn handelen. Hij is namelijk zijn baan en vriendin kwijtgeraakt.

De rechtbank had eerder een geldboete opgelegd.