Start van hoofdcontent

112

nl

Passage-proces ten einde: nu ook levenslang voor Dino Soerel

29 juni 2017, 16.03 uur · Aangepast 29 juni 2017, 17.09 uur

Na ruim tien jaar is het grote liquidatieproces Passage ten einde. Het resultaat: levenslang voor Dino Soerel, Jesse R., Siegfried S. en Mohammed 'Moppie' R.

Het gerechtshof oordeelde dat Soerel in ieder geval de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl samen met Willem Holleeder heeft beraamd. 'Het uitlokken van een liquidatie geeft blijk van volkomen gebrek aan respect voor het leven van anderen. Er wordt over "een klus" gesproken en "afscheid nemen". Het gemak waarmee gemoord werd, is beklemmend.'

'Soerel heeft lange tijd de onderwereld gezeten, de samenleving moet beschermd worden. Wij achten het risico op herhaling groot. Hij is de beramer, een strateeg maar zijn motieven zijn onduidelijk.' Soerel reageerde op de uitspraak met gebalde vuist naar de tribune en liep hoofdschuddend de rechtszaal uit. 

Soerel: Zijn rol is die van uitlokker. Beeld is helder en diffuus: een strateeg maar motieven blijven onduidelijk. Eis: levenslang #passage

— Tessa Neijland (@Tessaneijland) June 29, 2017

Lees ook: Grootste proces ooit nadert zijn einde: 'Het is alles of niets. Of vrijspraak, of levenslang'

Jesse R., een beruchte huurmoordenaar, wordt verantwoordelijk gehouden voor zeker zeven doden. Mohammed 'Moppie' R. zou zeker vier doden op zijn kerfstok hebben, oordeelde het gerechtshof.

'Stuitende perversie, iemand die op de knieën smeekte om zijn leven werd toch gedood. Lichamen werden in brand gestoken, een vriendin van een slachtoffer werd ook maar doodgeschoten.' Siegfried S. is veroordeeld voor een dubbele moord in Antwerpen, gepleegd in 1993. 

Kroongetuigen Ros en La Serpe
'Aan beide kroongetuigen is een halvering van de strafmaat beloofd in ruil voor hun verklaringen', aldus het gerechtshof. 'Ze zijn crimineel maar hebben ook veel informatie verschaft.'

Ros en La Serpe kregen respectievelijk 14 en 8 jaar cel voor hun aandeel in de moorden op Houtman en Van der Bijl. Pinnie S. en Nan Paul de B. kregen beide 13,5 jaar voor de moord op Tony van Maurik.

Ook Sjaak B. ontkwam niet zijn straf, hij zou de schutters voor verschillende liquidaties van wapens hebben voorzien. Zijn straf: 5,5 jaar cel. 

Hof: Er wordt over moorden gepraat als 'klus' en 'afscheid nemen'. Eenmaal op een dodenlijst, kwam men er ook nooit meer vanaf #passage

— Tessa Neijland (@Tessaneijland) June 29, 2017

Zeven moorden
De zaak draait om zeven moorden. Vijf daarvan worden al in 1993 gepleegd: in Ouderkerk aan de Amstel (Samir Hadziselimovic en Djordje Ilic), in Antwerpen (Henie Shamel en Anne de Witte) en in Duivendrecht (Tonnie van Maurik). Twee liquidaties zijn recenter: in 2005 wordt Kees Houtman vermoord in Osdorp en een jaar later kroegbaas Thomas van der Bijl in Bos en Lommer.

Het proces heeft meer dan tien jaar in beslag genomen, het is het grootste strafproces dat ooit is gehouden in Nederland. Enkele feitjes: zeshonderd ordners, ruim 400 zittingsdagen, 170.000 afgetapte gesprekken en meer dan 130 getuigen die tijdens het hoger beroep hebben verklaard.