Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Proef met lagere grondprijs moet voor sociale en middenhuur op IJburg zorgen

7 juli 2017, 18.37 uur · Foto: taxi1108

Op het Centrumeiland van IJburg gaat de gemeente een bouwkavel beschikbaar stellen aan een wooncoöperatie, een samenwerking van huurders. Door een lagere grondprijs aan de coöperatie te berekenen wil wethouder Wonen, Laurens Ivens, ervoor zorgen dat er sociale- en middenhuurwoningen gebouwd worden.

Hoe duur de grond precies wordt is afhankelijk van het type woningen dat er gebouwd gaat worden. Voor middeldure huurwoningen wordt een vierkante meter grond ongeveer 30 procent goedkoper dan voor een koopwoning. De grondprijs per vierkante meter voor een sociale huurwoning ligt vastgesteld op 250 euro.

Lees ook: Hoe de Amsterdamse vierkante meter in 14 jaar tijd 73% duurder werd

Huurders zeggenschap over woning
Een coöperatie is een woonvorm waarbij de huurders van de nog te bouwen woningen een vereniging vormen. Die vereniging wordt de erfpachter en eigenaar van het pand en verhuurt de woningen aan haar leden. Huurders zitten in het dagelijks bestuur van de coöperatie en krijgen op die manier zeggenschap over hoe hun huurwoning eruit moet komen te zien. 

'Gemeente lagere grondprijzen accepteren'
De kavel op het Centrumeiland is één van drie pilotlocaties in de stad, waar grond exclusief naar een wooncoöperatie gaat. Wethouder Ivens is blij met het experiment, al komt er door de lagere grondprijzen minder geld in kas. 'Door als gemeente lagere grondopbrengsten te accepteren kunnen we hier sociale en middeldure woningen realiseren zonder dat dit ten koste gaat van corporatiebezit.'

Voor het eerst komt er een gronduitgifte exclusief voor een coöperatie! Betaalbaar en samen wonen. https://t.co/FU7ROhCrUe

— Laurens Ivens (@LaurensIvens) July 7, 2017

Lees ook: Woningcorporaties willen tienduizend huurwoningen bijbouwen: 'Het is hard nodig'

Tijdens een grote informatiemarkt op IJburg worden er morgen meer zelfbouwkavels door de gemeente aangeboden. Geïnteresseerde wooncoöperaties kunnen zich nadien bij de gemeente melden voor de pilotkavel.

Lees ook: Zelf een huis bouwen in de stad? Prijs bouwkavel in drie jaar tijd verdriedubbeld