Stad

NL
V

India levert vader ontvoerde Insiya niet uit aan Nederland

12 juli 2017, 19.01 uur

De vader van de vorig jaar ontvoerde peuter Insiya Hemani wordt definitief niet uitgeleverd aan Nederland. De Indiase regering heeft het verzoek afgewezen, zo bleek vandaag tijdens een zitting in de rechtszaak rondom de ontvoering.

De inmiddels 3-jarige Insiya werd in september met geweld meegenomen uit een huis in de Watergraafsmeer. Haar vader, Shehzad Hemani, bleek de opdrachtgever en heeft haar meegenomen naar Mumbai in India. Hij claimt echter zelf dat zijn dochter 'eerst door de moeder is ontvoerd'.

Lees ook: Ministerie wil opheldering van India in zaak-Insiya

Nederland vroeg India begin juni al om opheldering in de zaak. Hemani zou wel bereid zijn om een verklaring af te leggen. Het Openbaar Ministerie overweegt nu om agenten naar India te sturen om de vader daar te horen.

Volgens Justitie zijn er in totaal acht verdachten in de zaak, en heeft de voorbereiding acht maanden lang geduurd. Een van de verdachten, Robert B., die volgens het OM vanuit Amerika is ingevlogen om daadwerkelijke ontvoering uit te voeren, zit nog vast. Hij brak volgens zijn advocaat zijn nek toen hij door buurtbewoners werd overmeesterd.