Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Schultz scherpt eisen fietsbruggen over IJ aan

14 juli 2017, 00.31 uur · Aangepast 14 juli 2017, 01.06 uur

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft in een brief aan het stadsbestuur opnieuw haar ongenoegen geuit over de plannen voor twee fietsbruggen over het IJ. Ze heeft de eisen voor de bruggen aangescherpt.

De minister stipt in de brief nogmaals aan dat zij niet blij is met de plannen om twee bruggen over het IJ te bouwen. Ze pleit, net als het Havenbedrijf, voor sociaal veilige tunnels, die volgens haar beter en goedkoper zijn. Ze vindt dat de doorgang van de scheepvaart in gevaar komt.

Lees ook: 'Minister Schultz "niet blij" met IJ-brug; tunnel moet worden onderzocht'

Ze eist dat de Javabrug minimaal 11,35 meter hoog wordt en dat de brug beweegbaar is zodat hogere recreatievaart er ook nog door kan. Het beweegbare deel dient 35 meter breed te zijn.

Kosten voor gemeente
Alle kosten die met de bruggen gemoeid zijn wil de minister verhalen op de gemeente, zoals het bedienen van de brug door Rijkswaterstaat, wachtplaatsen voor hoge schepen, vaarwegmarkeringen en veiligheidsmaatregelen. Ook de extra onderhoudskosten aan de vaarweg vanwege de aanleg van de brug komen voor rekening van de gemeente.

Lees ook: Twee bruggen en mogelijke voetgangerstunnel tussen Centrum en Noord

Woensdag wordt er over de bruggen in de gemeenteraad gestemd. De minister waarschuwt dat als er ondanks haar bezwaren toch voor een brug over het IJ wordt gestemd, zij deze zal toetsen aan de door haar gestelde juridische eisen.