Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam mag (bijna) kennismaken met nieuwe tram

15 juli 2017, 17.08 uur · Aangepast 15 juli 2017, 17.24 uur

Het is geen echte, die komen pas in 2019 naar de stad. Maar van de nieuwe 15G-trams is al wel een model in de maak. Aanstaande dinsdag wordt de mock-up officieel gelanceerd door het GVB en mogen Amsterdammers kennismaken met het nieuwe vervoersmiddel.

De nieuwe trams die gemaakt worden in Spanje, zullen pas medio 2019 in het Amsterdamse straatbeeld verschijnen. Maar om Amsterdammers alvast te laten wennen aan de trams, kan het model (dat ook uit Spanje komt) op afspraak bezocht worden. Dan kan er meteen een mening gegeven worden over de inrichting, de tram kan er namelijk komen in een aantal uitvoeringen.

Lees ook: Vanaf 2019 in Amsterdam: zo gaan nieuwe GVB-trams er uit zien

Vernieuwde Amstelveenlijn
Het model dat dinsdag gelanceerd wordt is uitgerust met R-net kleuren, dezelfde kleuren als de nieuwe metro's. De trams gaan onder meer rijden op de vernieuwde Amstelveenlijn en die route wordt onderdeel van het regionet. Of het bekende blauw-wit van het GVB nog terugkeert op een deel van de trams is onzeker. Het besluit daarover is nog niet genomen.

Lees ook: Amstelveenlijn wordt voor bijna 136 miljoen verbouwd

Dinsdag is de grote onthulling van de tram. Verkeers-wethouder Pieter Litjens en GVB-directeur Alexandra van Huffelen zullen dat moment op zich nemen. Tot die tijd wordt er nog hard geklust aan het model.