Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tennet: grote stroomstoring januari veroorzaakt door ontwerpfout in hoogspanningsstation

19 juli 2017, 23.42 uur

De grote stroomstoring, waarbij een groot deel van Amsterdam en omgeving in de ochtend van afgelopen 17 januari zonder stroom kwam te zitten, is veroorzaakt door een ontwerpfout op het hoogspanningsstation aan de Hemweg.

Dat blijkt uit een extern onderzoek dat Tennet in gang zette, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad.

Door de ontwerpfout viel na technisch falen van één component het hele hoogspanningsstation uit. Volgens Tennet wordt dit normaal gesproken opgevangen door een beveiligingssysteem, maar door een ontwerpfout werd in plaats daarvan het hele station platgelegd.

Lees ook: 'Oorzaak stroomstoring mogelijk pas na weken bekend'

De ontwerpfout zou zijn gemaakt voordat Tennet eigenaar werd van het station. Het station viel om 04:19 uur uit. Zo'n twee uur later om 06.19 wist Tennet het station weer onder spanning te zetten en kon netbeheerder Alliander de stroomvoorziening stapsgewijs weer herstellen.

Tennet heeft naar aanleiding van de bevindingen alle hoogspanningsstations bekeken. Daaruit blijkt dat deze ontwerpfout uniek is. De ontwerpfout is geheel hersteld.

Sterfgevallen
Tijdens de stroomstoring kwamen drie mensen om het leven. In een van de gevallen kon de meldkamer niet worden bereikt en in een ander geval viel vermoedelijk de zuurstofvoorziening van het slachtoffer uit.