Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amsterdam gaat PrEP-gebruikers begeleiden

20 juli 2017, 18.53 uur · Aangepast 20 juli 2017, 19.06 uur · Foto: Wikimedia

GGD Amsterdam gaat gebruikers van hiv-preventiepil PrEP begeleiden bij het gebruik ervan. De gemeenteraad heeft een voorstel hiertoe vandaag unaniem aangenomen.

PrEP is erg gewild onder homoseksuele mannen. Het beschermt de gebruikers tegen hiv, maar het middel is peperduur in Nederland (zo'n 7000 euro per jaar) en via de officiële weg niet voor iedereen toegankelijk.

Medische begeleiding
Amsterdam gaat de medische begeleiding van PrEP vergoeden. Gebruikers moeten de pillen wel uit eigen zak betalen. Vaak halen ze die uit andere landen, zoals Thailand, waar het middel veel goedkoper is.

Lees ook: PrEP-pilgebruiker: 'Niet iedereen is aan het condoom te krijgen'

'Zolang PrEP niet toegankelijk is via de zorgverzekeraar, kunnen we in Amsterdam mensen de juiste begeleiding bieden bij informeel gebruik', zegt raadslid Roosma (GroenLinks). 'Amsterdam heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in de strijd tegen hiv. Het is belangrijk dat we dat opnieuw doen'. Ze noemt PrEP een 'ontzettend belangrijk' middel tegen hiv.

Vanochtend maakte de GGD bekend dat het aantal hiv-besmettingen in de stad in de laatste vijf jaar gehalveerd. In 2015 kregen 162 mensen te horen dat ze besmet waren met hiv, dat aantal lag jarenlang tussen de 300 en 360 per jaar.