Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Geschorste topambtenaar sloeg niet aan op signalen ronselpraktijken'

4 augustus 2017, 09.59 uur · Aangepast 4 augustus 2017, 12.45 uur

De geschorste gemeenteambtenaar Saadia A.-T. zou meermaals niet goed hebben ingegrepen bij ernstige signalen over het ronselen van Amsterdamse moslimjongeren voor het kalifaat.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van rapporten, e-mails en verklaringen van vijf betrokkenen in het onderzoek naar het werk van de dienst Radicalisering en Polarisatie van de gemeente. Saadia, die aan het hoofd stond van die afdeling, werd vorige maand geschorst op verdenking van fraude met facturen.

Lees ook: 'Geschorste topambtenaar is rechterhand Van der Laan'

Betrokkenen melden aan de krant dat ze bij minimaal vijf Amsterdamse jongeren te laks zou hebben gereageerd. In een van de gevallen zou de vader van een jongen die eind 2013 naar Syrië reisde, weken voor het vertrek daarvoor uitgebreid hebben gewaarschuwd. Saadia en haar collega zouden de man alleen hebben gezegd zich geen zorgen te maken.

Lees ook: 'Veroordeelde jihadist Omar H. omgekomen in Syrië'

Volgens de krant heeft de gemeente sinds Saadia de dienst uitmaakte een aantal opmerkelijke beleidswijzigingen gemaakt. Terwijl er signalen waren over ronselaars in Oost en Geuzenveld, stelde de gemeente dat 'de oorzaak van extremisme en toenemende mate buiten de religie ligt'.