Start van hoofdcontent

112

nl

Tweehonderd bekeuringen uitgeschreven aan motorrijders van bijeenkomst Nieuw Sloten

13 augustus 2017, 21.57 uur · Aangepast 14 augustus 2017, 12.39 uur

De politie heeft vandaag zo'n 200 bekeuringen uitgeschreven aan motorrijders die meededen aan de The Ride of the Century in Amsterdam. Vanmiddag verzamelden zo'n duizend bikers zich aan de Sloterweg in Nieuw Sloten voor een georganiseerde tocht.

En die tocht ging niet helemaal zoals het zou moeten, zegt de politie. Meerdere agenten waren opvallend aanwezig en filmden het rijgedrag van de motorrijders. Dat resulteerde in zo'n 200 vastgelegde overtredingen. De boetes zijn tussen de 180 en 330 euro.

Lees ook: Honderden motorrijders bijeen in Nieuw Sloten: 'Dit is de droom van iedere man'

De overtreders reden massaal door rood licht, negeerden doorgetrokken strepen, blokkeerden kruisingen, reden over trottoirs of afgeschermde fietspaden, namen de vluchtstrook als hoofdrijbaan of reden over verdrijvings- of puntvlakken, maakten wheelies of een voorwielstop of maakten in het centrum onnodige noodstops. Er werden ook bekeuringen opgenomen voor het rijden met een dubbel gevouwen kentekenplaat en rijden zonder helm.

De overtredingen zijn door camera's van de politie geregistreerd. Alle beschikbare Amsterdamse politie motor-eenheden werden hiervoor ingezet. Ook reden er enkele onherkenbare politievoertuigen mee.

CBR 
Wie van de deelnemers daadwerkelijk een bekeuring kan verwachten, blijft voor hen nog even spannend. 'We hebben bewust gekozen om mensen tijdens de tocht niet staande te houden. We hebben vandaag spoedoverleg met het Openbaar Ministerie gehad en hebben besloten de ergste overtreders naar het CBR te sturen', zegt een politiewoordvoerder.

Zo'n tien motorrijders hebben een Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) opgelegd gekregen. Dat betekent dat ze vanwege een reeks verkeersovertredingen een verplichte cursus moeten gaan volgen bij het CBR. De kosten zijn voor de motorrijder zelf.

Politie gaat vaker controleren
De politie noemt het gedrag van de overtredende motorrijders ronduit asociaal. Wel spreekt een woordvoerder van een kleine groep. Ook waarschuwt hij dat dit geen eenmalig optreden is. 'Indien wij hier opnieuw mee worden geconfronteerd, kan er snel worden opgeschaald om gericht te kunnen optreden tegen gevaarlijk en asociaal rijgedrag.'