Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Wij zijn hier' kraakt pand aan Sarphatistraat

4 september 2017, 03.13 uur · Aangepast 4 september 2017, 20.55 uur

Actievoerders van de vluchtelingenorganisatie 'Wij zijn hier' hebben een pand aan de Sarphatistraat gekraakt. Het zou bedoeld zijn voor een twintigtal vluchtelingen.

Het is niet de eerste keer dat de groep panden in de Amsterdamse binnenstad overneemt. Eerder kraakte de actiegroep al panden op onder meer de Amstelstraat en Hoogte Kadijk.

De asielzoekers zijn uitgeprocedeerd en moeten volgens de overheid het land uit. Maar uitzettingsprocedures zijn soms lastig, bijvoorbeeld omdat het land van herkomst weigert de vluchtelingen terug te nemen. Op die manier raakt een groep tussen wal en schip.

Lees ook: Subgroep 'Wij zijn hier' kraken panden in binnenstad

De groep uitgeprocedeerden konden nog gebruik maken van een Bed-Bad-Broodregeling, maar in juni besloot burgemeester Eberhard van der Laan strenger toe te zien op wie gebruik maakte van de noodopvang, die te kampen heeft met wachtlijsten.

De noodopvang is een tijdelijke oplossing die betaald wordt door de gemeente. Eigenlijk moet Den Haag geld al beschikbaar stellen, maar het gesprek bevindt zich in een maandenlange impasse. Gemeenten, waaronder Amsterdam, willen een decentrale aanpak, maar Klaas Dijkhoff weigert omdat hij denkt dat kosten en veiligheid niet te overzien zijn.

Lees ook: 'Wij zijn hier' kost gemeente tonnen

De groep verplaatst zich al vijf jaar van pand naar pand. 'Wij zijn hier' heeft inmiddels op meer dan twintig plekken gewoond. Wat ze willen en wat voor een deel van de groep al is gelukt, is een verblijfsvergunning. Voor de anderen zou een plek waar ze altijd terecht kunnen ook een oplossing zijn. Aan het einde van de middag was er een bijeenkomst om stil te staan bij het vijfjarig bestaan van 'Wij zijn hier'.