Camera's in reclameborden: 'Kapot creepy!'

0
Whatsapp

Stad

Camera's in reclameborden: 'Kapot creepy!'

5 september 2017, 00.06 uur

Ook reizigers zijn niet allemaal even blij met de kleine camera's in de reclamezuilen op Centraal Station. 'Dus ik word gewoon bekeken nu? Kapot creepy!'

'Apart. Dat is toch privacy-schending of niet?', zegt een andere reiziger op het perron van CS. In digitale reclamezuilen verspreid over het station zitten 35 cameraatjes. 

Andere reizigers vinden de camera's geen enkel probleem. 'Waarschuwen is niet per se nodig. Want je hebt hier ook bewakingscamera's natuurlijk en daarop kunnen ze ook alles zien. Dus in principe word je al bekeken', zegt een vrouw. 'Ik lig hier niet wakker van. Zo interessant is het niet wat hier gebeurt', meent een ander.

Maandag werd bekend dat ik bepaalde reclamezuilen op Centraal Station kleine cameraatjes zitten om te kijken of en voor hoelang reizigers naar de reclame-uitingen kijken. Exterion legde uit dat de beelden niet worden opgeslagen en dat er alleen wordt gemeten hoeveel mensen er naar de reclame kijken. 

De bekendmaking deed al van meerdere belangenverenigingen de haren overeind staan. Zo kijkt de Autoriteit Persoonsgegevens of de camera's wel legaal zijn en wil ze in gesprek met de NS. Ook Bits of Freedom is er niet blij mee. 'Je kunt je hier als reiziger niet aan onttrekken.' 

Whatsapp