Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtbewoners als toeristen de straat op tegen toerisme in de Kinkerbuurt

7 september 2017, 11.16 uur · Aangepast 7 september 2017, 13.45 uur

Buurtbewoners gaan vanmiddag de straat op tegen de gentrificatie en het oprukkende toerisme in de Kinkerbuurt. Met een gids voorop, herkenbaar aan een opgestoken paraplu, zullen de Amsterdammers langs diverse 'lowlights van de buurt' lopen.

De mars leidt van de Ten Kateschool, langs de Borgerstraat 73, het toekomstige Piet Heijncomplex, de voormalige bioscoop Olympia en eindigt bij een fototentoonstelling over gentrificatie in De Hallen.

Volgens actiecomité FairCity, dat de actie organiseert, is de situatie rondom De Hallen en de Ten Katemarkt exemplarisch voor de rest van de stad.

Lees ook: 'Bordjes met Hallenkwartier moeten weer weg'

'Onder de voet gelopen'
'Amsterdam staat in de uitverkoop, al jaren. Ongebreidelde groei leidt tot uitsluiting. Schimmig vastgoedbeleid leidt tot grote woningnood. Amsterdammers verliezen de grip op hun eigen stad terwijl ze tegelijk onder de voet worden gelopen door toeristen', zo schrijft het actiecomité op Facebook.

Lees ook: Hallenkwartier: 'hersenspinsel van marketeer' of goed voor de wijk?

Toeters en bellen
De actie zal waarschijnlijk gepaard gaan met lawaai, buurtbewoners worden gevraagd om toeters, bellen, fluitjes en andere muziekinstrumenten vooral niet te vergeten.

Er wordt om 16.30 uur verzameld bij de Ten Kateschool aan de Ten Katestraat. Naar verwachting eindigt de demonstratie om 19.00 uur bij de Hallen.