Stad

'Fatima Elatik voortijdig weg als diversiteits-directeur bij politie'

8 september 2017, 10.50 uur

Whatsapp

Hoewel ze nog tot 1 oktober is ingehuurd, werkt Fatima Elatik niet meer voor de politie. De voormalig stadsdeelvoorzitter Oost was programmadirecteur diversiteit en moest ervoor zorgen dat het korps meer zou aansluiten bij de multiculturele samenleving.

Het vroegtijdig stoppen van Elatik zou besloten zijn in 'onderling overleg', zo staat in een brief van de eenheidsleiding die in handen is van het AD. In die brief staat dat het programma van Elatik een nieuwe fase in gaat. 'En daar is een andere benadering én sturing voor nodig.' Elatik zelf heeft aan het AD laten weten dat zij al in februari al bij de politie heeft aangegeven te willen stoppen.

'Fatima houdt mij scherp'
In mei van dit jaar vertelde hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg nog dat hij zo blij was met Elatik. De politie probeert al tijden om een meer divers korps te creëren, maar dat wil niet echt lukken. 'Ze kan haarfijn uitleggen waar de echte spanning zit', zei Aalbersberg daarover. 'Bij het selecteren van personeel denken we vaak te veel langs standaardpatronen. We vissen te veel in onze eigen vijver. Fatima houdt mij scherp.'

Het toestaan van hoofddoeken was één van de ideeën om meer agenten onder de allochtone bevolking te werven. Maar dat plan werd zowel door de politiek, als door Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie, direct afgeschoten.

Lees ook: PVV stelt Kamervragen over hoofddoek-idee politiechef

In de brief van de eenheidsleiding staat verder dat Elatik nog tot 1 oktober werkt voor de politieacademie. Maar dat blijkt niet te kloppen. Volgens een woordvoerder wordt er op verzoek van Amsterdamse politie gekeken of Elatik nog iets voor de academie kan betekenen. 'Of er iets voor haar te doen is, valt nog te bezien.'

Whatsapp