Start van hoofdcontent

112

nl

Joyrider omzeilt beveiliging en rijdt vrolijk rond op Schiphol

15 september 2017, 11.09 uur · Foto: Koninklijke Marechaussee

Dat de beveiliging van Schiphol niet waterdicht is, bleek onlangs maar weer eens toen een joyrider een busje van de luchthaven 'leende' en tussen de vliegtuigen rondreed.

De man ging op avontuur in de vroege ochtend van zondag 30 juli. Hij weet het terrein van Schiphol op te komen, omdat er bij de omheining een ladder rondslingert. Die ligt daar dan al een paar weken nadat die gebruikt was bij werkzaamheden. De beveiliging van de luchthaven is daarvan op de hoogte, maar blijkbaar heeft niemand de ladder opgeruimd.

Lees ook: 'Oppositie wil betere beveiliging Schiphol'

De dader maakt er dankbaar gebruik van. Hij klimt met een tas om zijn nek over het hek en vindt op het terrein van Schiphol een busje van de luchthaven. Daar zit de sleutel nog in. Hij stapt in en rijdt zorgeloos rond over het terrein van Schiphol. Hij kan onder andere dichtbij vliegtuigen komen.

Pasje
Pas als hij naar een ander deel van de luchthaven wil, loopt hij tegen de lamp. Een beveiliger vraagt hem naar zijn pasje. Die heeft hij natuurlijk niet. Hij maakt een smoesje over dat hij de pas vergeten is en keert om. Bewakingsbeelden laten zien dat de joyrider even later met het busje door een gesloten hek knalt en via de A4 verdwijnt. Even verderop laat hij het busje achter.

Een paar dagen later wordt een verdachte aangehouden, ene J. R. van begin veertig. Hij wordt gepakt bij de omheining van Schiphol en justitie vermoedt dat deze man de joyrider van een paar dag eerder is en zijn kunstje opnieuw wilde uithalen.

Lees ook: Meer beveiligers bij controles Schiphol

Deze week moest de verdachte voorkomen tijdens een tussentijdse zitting. Hij zat sinds zijn aanhouding vast en wat het Openbaar Ministerie betreft blijft hij dat ook tot de inhoudelijke behandeling van de zaak. Maar daar ging de rechter niet in mee.

Geschrokken
'Mijn cliënt zegt in ieder geval dat hij het niet geweest is', vertelt zijn advocaat Cem Polat aan AT5. En als de rechter zou vinden dat er toch bewijs is om hem langer vast te houden, dan zou hij nog steeds niet in de gevangenis hoeven te zitten, vindt Polat. 'Ik snap dat de luchthaven geschrokken is, maar waarom zou het erger zijn dan een andere autodiefstal of vernieling? Daar staan taakstraffen op. De dader heeft niet gepoogd iets ergs te doen. Wat maakt deze zaak erger dan andere?'

Lees ook: 135 extra marechaussees gaan helpen bij beveiliging Schiphol

De rechter lijkt vooralsnog mee te gaan met de verdediging en liet de verdachte voorlopig vrij. De inhoudelijk behandeling dient later dit jaar.