Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ruim 1500 handtekeningen tegen Halsema als burgemeester

23 september 2017, 14.13 uur · Aangepast 24 september 2017, 00.03 uur · Foto: Jos van Zetten

De petitie om Femke Halsema 'weg te houden uit de Stopera' is in een dag tijd al meer dan vijftienhonderd keer ondertekend.

Nadat Eberhard van der Laan zich deze week ziek meldde als burgemeester is het de vraag of er een waarnemend burgemeester komt en wie dat dan wordt. Wethouder en loco-burgemeester Kajsa Ollongren neemt zijn taken nu waar, maar het is onduidelijk hoelang dat zo blijft

Geen PvdA
Nieuwe burgemeesters in de stad hadden bijna altijd een PvdA-achtergrond, maar nu die partij flink heeft verloren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen verandert dat hoogstwaarschijnlijk. Volgens kenners lijkt een burgemeester van D66 of GroenLinks het meest waarschijnlijk.

Lees ook: Ollongren wil na verdrietige week niets kwijt over haar toekomst in Amsterdam

Er gaan geruchten dat Halsema door GroenLinks naar voren wordt geschoven als mogelijke burgemeester. Vanwege die geruchten is een Amsterdammer een petitie gestart om dat te voorkomen. 'Teken de petitie en wellicht weten we met zijn allen deze ramp voor Amsterdam te voorkomen', staat er te lezen.

Zielig en fout
'Wil je een burgemeester die opkomt voor je stad in plaats van de hele planeet?', schrijft de opsteller van de petitie ook. 'Wil je een burgemeester die de wereld niet onderverdeelt in zielig en fout? (...) Teken de petitie.'

Inmiddels hebben mensen uit het hele land de petitie getekend, waaronder ook inwoners van Gorssel, Hilversum en Tilburg. Sommigen hebben ook een motivatie achtergelaten. 'Ik teken omdat ik verder machteloos ben tegen dit soort volstrekt ondemocratische, stompzinnige nepbestuurders', stelt een van hen.

Lees ook: Eberhard van der Laan: van straatvechter tot burgervader

De commissaris van de Koning Johan Remkes is uiteindelijk degene die moet bepalen hoe het verder moet. Hij zal nog in overleg gaan met het college en de fractievoorzitters.