Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sluisbuurt krijgt ruimere en duurdere woningen

28 september 2017, 10.46 uur · Aangepast 28 september 2017, 11.46 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

De Sluisbuurt op Zeeburg krijgt grotere huurwoningen dan gepland. In ruil daarvoor verschuiven 275 middeldure huurwoningen naar het dure segment. Daarover zijn D66, VVD, SP en CDA het eens geworden.

In het gebied moeten de komende jaren 5.500 woningen in een nieuwe hoogbouwwijk verrijzen. 40 procent van de woningen wordt sociale huur, 40 procent zou middeldure huur worden en 20 procent was bedoeld voor de vrije sector verhuur en verkoopmarkt.

Te klein
D66 vond de woningen in het middensegment van gemiddeld 50 vierkante meter voor gezinnen te klein. Door 5 procent in het middensegment over te hevelen naar het dure segment, komt er meer geld vrij. Daardoor worden straks driekwart van alle middenhuurwoningen tenminste 70 vierkante meter, meldt Het Parool.

Lees ook: Plannen Sluisbuurt iets aangepast: wolkenkrabbers worden 18 meter korter

Verdeeld
De meningen over de deal zijn binnen de raad sterk verdeeld. Hoewel de coalitiepartijen van mening zijn dat ze goed werk hebben verricht, was de oppositie gisteravond allerminst blij dat de partijen op de avond voor de stemming over het enorme woningbouwplan nog met zulke ingrijpende wijzigingen kwamen.

Uiteindelijk werd er toch ingestemd, omdat project te belangrijk is voor de groei in de stad. Er kan in 2019 gestart worden met de bouw, die zal binnen 10 tot 15 jaar afgerond zijn.