Start van hoofdcontent

Stad

nl

VVD pleit voor Oost/Westlijn, 500 extra schoonmakers en minder sociale huur

3 oktober 2017, 00.52 uur · Aangepast 3 oktober 2017, 11.47 uur

De VVD heeft vanavond het programma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd. Er staan grootse plannen voor de stad in: het aantal handhavers moet worden verdubbeld en er moeten 500 extra schoonmakers worden aangenomen. Daarnaast zijn de liberalen ook van mening dat het tijd is voor een Oost/Westlijn.

Deze nieuwe metrolijn moet samen met het rijk worden aangelegd tussen Nieuw-West en de Indische Buurt. Op het gebied van mobiliteit wil de partij tevens dat er in de stad ruimte blijft voor de automobilist. Daarom moet er voldoende parkeergelegenheid blijven in de stad. 'Waar mogelijk uit het zicht', valt te lezen het het programma.

Lees ook: Geert Wilders noemt wethouder Eric van der Burg 'knettergek'

Maar wat de liberalen betreft is het op termijn ook gedaan met auto's die op fossiele brandstoffen rijden. De aanschaf van elektrische auto's moet daarom ook worden bevorderd. Dat wil de VVD doen door hen korting en voorrang voor een parkeervergunning te verlenen. 

Koningsdag als voorbeeld
De rommel op straat is een grote ergernis voor Amsterdammers, schrijft de VVD. 'Terecht. Amsterdam moet weer een schone stad worden en de regels moeten worden gehandhaafd. Eigenlijk zou de stad net zo intensief moeten worden gereinigd als de dag na Koningsdag.' Om dat doel te bereiken moet het aantal handhavers verdubbelen en 500 extra schoonmakers worden aangenomen.

Lees ook: Van der Burg opnieuw lijsttrekker VVD

En er zijn meer ergernissen in de stad, zo onderschrijft de partij. Om de overlast van vakantieverhuur tegen te gaan via websites als Airbnb moet het maximum aantal dagen dat een woning mag worden verhuurd terug worden gebracht naar dertig dagen. Dat is nu zestig. Daarnaast pleit de VVD voor kwaliteitstoeristen. Dat moet worden bereikt door alleen nog hoogwaardige hotelketens toe te laten. Ook moet de toeristenbelasting omhoog naar zeven procent. 

Minder sociale huur
Om de vraag naar huizen in de stad aan te kunnen moeten er jaarlijks tienduizend woningen bijgebouwd. Dat is in lijn met het huidige beleid. De helft daarvan moet voor het middensegment zijn. Minimaal drieduizend voor het hogere segment en maximaal tweeduizend voor de sociale huur. De nadruk moet bij de laatste categorie liggen op studenten. 'Het aandeel sociale huurwoningen in het woningaanbod moet omlaag worden gebracht. Alleen zo kan Amsterdam een gemengde stad blijven', is de VVD van mening.

Lees ook: Van der Burg: 'Virtuele enclaves ontstaan als klein-Ankara'

Het hele verkiezingsprogramma van de VVD Amsterdam is hier te lezen. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart volgend jaar.