Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente wil samenwerking tussen zorgboerderij De Boterbloem en bedrijventerrein

5 oktober 2017, 00.26 uur

Als het aan het stadsbestuur ligt verdwijnt zorgboerderij De Boterbloem niet, maar komt er een samenwerking tussen de boerderij en het toekomstige bedrijventerrein.

Zorgboerderij De Boterbloem is het enige biologische akker- en tuinbouwbedrijf van Amsterdam. Op de boerderij werken mensen met een psychiatrische, criminele of verslavingsachtergrond die op deze manier hun dag op een zinvolle manier kunnen besteden. Het sluiten van de boerderij dreigt echter al sinds 2008, op 1 november zou het echt zover zijn. 

Lees ook: De Boterbloem vreest voor voortbestaan door komst bedrijventerrein

Voor de kwetsbare Amsterdammer
Volgens GroenLinks heeft De Boterbloem een grote meerwaarde voor de stad en moet de boerderij blijven bestaan. Daarnaast zou niet zijn aangetoond dat het bedrijventerrein niet rondom de boerderij gebouwd kan worden. De partij benadrukt het belang voor de kwetsbare Amsterdammer en ziet voor het bedrijventerrein zelfs een meerwaarde in het blijven bestaan van De Boterbloem.

Lees ook: GroenLinks wil zorgboerderij De Boterbloem redden

Op 1 november verloopt de bruikleenovereenkomst tussen de boerderij en de grondeigenaar, maar volgens de gemeente betekent dit niet dat de boerderij daarmee moet verdwijnen. De grond waar de boerderij zelf op staat is namelijk van de gemeente. Het stuk land waar het bedrijventerrein op komt ligt om de boerderij heen, waar nu op verbouwd wordt. 

Leverancier van biologische producten
De gemeente ziet een glansrijke rol voor De Boterbloem waarin 'het bedrijventerrein en de zorgboerderij elkaar kunnen versterken.' Zo zou de boerderij leverancier kunnen worden van bedrijven op het terrein en zouden er in de boerderij vergaderingen gehouden kunnen worden. Hoe De Boterbloem hier tegenaan kijkt is nog niet bekend.