Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

VVD en CDA willen cameratoezicht in Kalverstraat naar aanleiding van aanslagen

5 oktober 2017, 19.29 uur · Aangepast 5 oktober 2017, 19.39 uur

Er moeten camera's worden opgehangen in de Kalverstraat, dat willen het CDA en de VVD. De partijen vinden dat het cameratoezicht in de drukke winkelstraat onderdeel moet worden van een pakket aan maatregelen naar aanleiding van meerdere aanslagen in Europa.

Begin augustus kondigde burgemeester Van der Laan aan dat er onderzoek gedaan wordt naar een aantal te nemen veiligheidsmaatregelen, waaronder bijvoorbeeld het plaatsen van verzinkbare paaltjes en andere fysieke barrières. In de commissievergadering Algemene Zaken zei loco-burgemeester Kajsa Ollongren vanmiddag dat binnen twee weken bekend wordt welke maatregelen, waar precies genomen gaan worden. De maatregelen en locaties worden eerst nog met de politie en het Openbaar Ministerie besproken.

Lees ook: Stad onderzoekt fysieke barrières op drukke plekken na aanslag Barcelona

Veiligheidsmaatregelen moeten 'proportioneel' zijn
Ollongren stelt daarnaast ook vraagtekens bij de rol van cameratoezicht wanneer het gaat om het voorkomen van een mogelijke aanslag. 'Een aanslagpleger trekt zich daar niet veel van aan', zei ze vanmiddag. Volgens Ollongren moeten veiligheidsmaatregelen in de stad 'proportioneel' zijn. 

De VVD en het CDA stelden ook vragen over het beschikbare budget. De gemeente heeft in totaal één miljoen euro uitgetrokken voor alle veiligheidsmaatregelen. 'Is dat voldoende', vraagt Marianne Poot van de VVD zich af. De loco-burgemeester gaat er vooralsnog vanuit dat het met het geld 'rond kan komen'. Maar mocht er meer nodig zijn, dan is dat bespreekbaar.