Start van hoofdcontent

Stad

nl

Autogarages en fietsenwinkels in de stad schreeuwen om personeel

16 oktober 2017, 20.29 uur · Aangepast 16 oktober 2017, 21.41 uur

Autogarages en fietsenwinkels in de stad schreeuwen om personeel. Dit schrijft het UWV in een rapport over werkgelegenheid in Amsterdam. In het rapport staat dat er steeds minder mensen voor technisch werk kiezen, en daarom is er werk zat in deze sector.

Al jarenlang is er een chronisch tekort aan automonteurs bij garage het Amsterdammertje in de binnenstad. En ook bij fietswinkel Het Zwarte Fietsenplan in Oost is er veel werk, maar zijn er weinig technische specialisten. 'Wij hebben vacatures online staan en we staan op veel vacaturesites, maar toch zien we dat weinig echte monteurs zich aanmelden', zegt manager Michel Koek.

Ervaring
Uit het UWV-rapport blijkt dat automonteur en fietsenmaker in de top 20 van meest gevraagde beroepen zitten. Vooral ervaren monteurs zijn erg gewild en nodig. Want de technieken waarmee de vervoersmiddelen worden gemaakt, zijn steeds ingewikkelder. 'Zeker met al die nieuwe modellen die komen, die nu nog bij de dealers staan. Het is meer uitlezen, meer programmeren en een andere manier van denken', legt garagehouder Mike Smit uit.

Uitdagender
Ook het werk van een fietsenmaker wordt steeds ingewikkelder. 'Maar dus ook uitdagender', zegt Koek. Maar die uitdaging is nog niet helemaal doorgedrongen tot de nieuwe generatie. Beide bedrijven hebben steeds minder stagiaires. Het UWV laat weten dat zij dit willen verbeteren door extra banenmarkten te organiseren en geïnteresseerde werklozen te laten omscholen tot monteur.

Lees ook: Veel vraag naar mbo'ers: 'Accountant eerder vervangen door robot dan loodgieter'

Smit is in ieder geval hoopvol dat hij nieuwe monteurs kan vinden: 'Het autovak nu is nog meer: je moet slimmer zijn, er zitten computers in, je hebt een heel ander profiel nodig dan vroeger. Natuurlijk worden je handen nog wel vies, maar het is gewoon een heel mooi vak.'