Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Aangifte na lek uit burgemeestersgesprek over vertrek Ollongren

19 oktober 2017, 18.52 uur

Plaatsvervangend raadsvoorzitter Emre Ünver gaat aangifte doen vanwege het mogelijk lekken van vertrouwelijke informatie uit besprekingen met commissaris van de koning, Johan Remkes. Het gaat over de informatie rondom het vertrek van locoburgemeester Kajsa Ollongren naar het kabinet Rutte-III.

Afgelopen dinsdag waren de fractievoorzitters van alle politieke partijen uit de raad op bezoek bij Remkes over de burgemeestersbenoeming. Ze werden per busje naar Haarlem gebracht. Daar spraken ze over een waarnemend burgemeester voor de stad, vanwege het overlijden van Eberhard van der Laan.

Ollongren
Op dit moment is Kajsa Ollongren nog locoburgemeester. Zij heeft bij Remkes aangegeven niet beschikbaar te zijn als waarnemend burgemeester omdat ze vertrekt naar Den Haag. Daar wordt ze vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken in het nieuwe kabinet. Deze informatie lekte via diverse media uit. Daarover zou Remkes verbolgen zijn. Van de gemeenteraad zal de commissaris van de koning een excuusbrief ontvangen, aldus ingewijden tegen De Telegraaf. Ünver wil zelf niet reageren.

Zoektocht
Er wordt op dit moment nog naar een waarnemend burgemeester gezocht. Deze komt waarschijnlijk van buiten Amsterdam. De naam van Jozias van Aartsen wordt genoemd. Hij was jarenlang de burgemeester van Den Haag. Ook de naam van Bernt Schneiders, oud-burgemeester van Haarlem, zingt rond.

Lees ook: Kajsa Ollongren niet beschikbaar als waarnemend burgemeester

De waarnemend burgemeester zal geruime tijd in functie zijn, aangezien de procedure voor een nieuwe burgemeester hoogstwaarschijnlijk pas na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar opgestart wordt. Die procedure neemt ook enkele maanden in beslag.