Cultuur

'Regisseur niet welkom bij eigen premiere in DeLaMar na #MeToo'

27 oktober 2017, 19.08 uur · Aangepast 27 oktober 2017, 19.28 uur

Whatsapp

De Amsterdamse regisseur Ruut Weissman is volgende week niet meer welkom bij de première van zijn eigen musical in het DeLaMar Theater. Dat heeft de producent besloten na beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag.

Weissman werd in 2015 al beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag met zijn studenten op de Theaterschool. Hij ontkende dat toen, maar hij werd dankzij #metoo opnieuw onderwerp van discussie, schrijft de Volkskrant.

#ikweiger
Vorige week ontstond op Facebook de actie #ikweiger, waarbij verschillende artiesten opriepen om uit protest niet naar de première van de musical van Weissman te komen. De producent, de Theateralliantie, zou daarop hebben besloten dat het beter is dat Weissman niet aanwezig is bij de première van Fiddler on the roof.

'Het moet om de voorstelling zelf gaan, en niet om de persoon Ruut Weissman', zegt Edwin van Balken, de directeur van de Theateralliantie tegen de Volkskrant. Hij wil benadrukken dat hij al het mogelijke doet tegen seksuele intimidatie: 'Wij werken intern en extern met vertrouwenspersonen. Wij hebben dan ook geen enkele aanleiding te veronderstellen dat Weissman zich tijdens zijn werk bij ons aan dat soort zaken schuldig heeft gemaakt.'

Lees ook: Jelle Brandt Corstius: 'Ik werd gedrogeerd en gedwongen tot orale seks'

Whatsapp