Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Van der Laan draaide geheim anti-radicaliseringsproject'

29 oktober 2017, 12.46 uur · Aangepast 29 oktober 2017, 14.46 uur

Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan heeft in het diepste geheim een geheel eigen anti-radicaliseringsproject gedraaid, dat werd uitgevoerd door de ontslagen radicaliseringsambtenaar Saadia a.T. Wethouders en de gemeenteraad waren niet op de hoogte van het project met de codenaam Grijze Campagne.

Dat concludeert Elsevier Weekblad op basis van vertrouwelijke documenten en gesprekken met betrokkenen. De Grijze Campagne bestaat uit 25 filmpjes, die na goedkeuring van Van der Laan, op YouTube zouden worden geplaatst.

In de filmpjes is een door de gemeente ingehuurde Marokkaanse Amsterdammer te zien die vertelt over zijn worstelingen met zijn afwezige vader, meisjes en aanvaringen met de politie. De acteur zegt in een van de scripts bijvoorbeeld: 'Waarom is elke politieman, elke uitsmijter, elke stadswacht een klootzak?'

'Niet mee eens'
De campagne mocht op geen enkele manier te relateren zijn aan de gemeente. Hoofdofficier van justitie Theo Hofstee en hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg waren wel op de hoogte, maar waren het er niet mee eens dat de overheid aan dergelijke beïnvloeding zou doen. Van der Laan ging er toch mee door.

Lees ook: 'Sleutelfiguren stoppen samenwerking gemeente na ontslag Saadia A.T.'

De vlogs, die uiteindelijk nooit openbaar zijn gemaakt, moesten jongeren een spiegel voor houden. Het idee zou zijn gekomen van de Ier David Kenning, die sinds 2015 de gemeente adviseerde op het gebied van radicalisering. Hij geloofde in een sterke 'tegenboodschap' om radicalisering onder jongeren tegen te gaan.

Aparte bv
De door Van der Laan ontslagen Saadia a.T. en Mounir Dadi werden op het project gezet. Via Scholten & Partners werd uiteindelijk een geschikt acteur gevonden. Hij moest zijn facturen via een apart opgerichte bv indienen, omdat ook Scholten & Partners niet van het project mocht weten.

Onderzoekers van Bureau Integriteit zetten afgelopen april al vragen bij de facturen, maar zelfs na een tip over de geheime campagne wordt niets met de bevindingen gedaan. De gemeente deed afgelopen augustus aangifte tegen Saadia a.T. wegens belangenverstrengeling en fraude.

Lees ook: Burgemeester trekt boetekleed aan over radicalisering, raad heeft nog veel vragen

UPDATE 13.45 uur:
Een woordvoerder van de locoburgemeester meldt: 'De aannames en conclusies in de berichtgeving van Elsevier vragen om een zorgvuldige reactie. Daarvoor zetten we de komende dagen eerst de feiten op een rij. Donderdag staat het onderwerp anti-radicalisering op de agenda van de raadscommissie Algemene Zaken en bespreekt de locoburgemeester de actuele situatie met de gemeenteraad.'