Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zwembadpas De Mirandabad laat veel te wensen over: 'Mogelijk afschaffen'

30 oktober 2017, 13.44 uur · Aangepast 30 oktober 2017, 17.29 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

Het pasjessysteem in het De Mirandabad, waarmee overlastgevende bezoekers geweerd kunnen worden, heeft nogal wat nadelen. Wethouder Eric van der Burg overweegt andere middelen in te zetten.

Al ruim drie jaar moeten Amsterdammers die willen zwemmen in het De Mirandabad in Zuid zich legitimeren bij de kassa. De maatregel werd genomen na een flinke reeks incidenten in het zwembad, waaronder een aanranding. Met de pasjes kunnen overlastgevers een toegangsverbod krijgen, maar er kleven ook nadelen aan deze aanpak.

Lees ook: Opnieuw discussie over pasjes De Mirandabad: Bezoekers moeten anoniem kunnen zwemmen

Bijvoorbeeld omdat alleen bezoekers van 14 jaar en ouder om legitimatie gevraagd kan worden, terwijl juist kinderen van jonger dan 14 jaar vaak betrokken zijn bij incidenten. En ongewenste jongeren kunnen ook gewoon over het hek van het zwembad klimmen en de hele controle omzeilen.

Lees ook: Tassenverbod bij De Mirandabad om smokkel drank en drugs te voorkomen

En dan is er nog de rompslomp. 'De zwembadpas heeft regelmatig technische storingen. In de zomer staan er zeer lange rijen voor het zwembad, omdat veel mensen dan voor het eerst komen en een pasje moeten aanvragen. Dat neemt veel tijd in beslag met als gevolg lange wachttijden en daardoor onrust', schrijft Van der Burg aan de gemeenteraad.

Digitale kaartjes
Los van de nadelen bij de uitvoering, klinkt er ook principiële kritiek. Om circa tien personen per zwembad te weren, worden honderdduizenden Amsterdammers aan het pasjessysteem onderworpen. Volgens de Commissie Persoonsgegevens Amsterdam is de pas daarom een 'onevenredig zwaar middel' dat ten koste gaat van de privacy.

Lees ook: Alleen nog met pasje het De Mirandabad binnen

Van der Burg geeft aan dat het De Mirandabad een proef start waarin bezoekers hun kaartje online kunnen bestellen en zo de rij kunnen ontlopen. Daarnaast gaat hij kritisch kijken of er andere geschikte middelen zijn om 'ongewenst gedrag' te bestrijden. ' Als andere midden geschikt blijken te zijn om de overlast in het zwembad te bestrijden, dan zouden we over kunnen gaan tot de afschaffing van de zwembadpas in het De Mirandabad.'

De VVD laat alvast weten aan AT5 dat ze de zwembadpas graag willen houden. 'De overlast die er was is echt gigantisch afgenomen. Daar zijn we hartstikke blij mee.' De partij is benieuwd aan welke alternatieven Van der Burg denkt, omdat veel alternatieven al vóór invoering van de zwembadpas geprobeerd waren.