112

NL
V

OM: Broer en zus stichtten flatbrand Diemen om verzekering op te lichten

1 november 2017, 16.12 uur · Aangepast 1 november 2017, 20.13 uur

Ze zouden de verzekering hebben willen oplichten, dat zou het doel zijn geweest van broer en zus Gilermo (24) en Simona I. (23). Zij hebben volgens het Openbaar Ministerie brand gesticht op de benedenverdieping van de studentenflat in Diemen. 

Daarbij kwam uiteindelijk de 27-jarige David Swart om het leven. Zijn vriendin en nog een tweede slachtoffer raakten zwaargewond als gevolg van de brand. De woning waar de brand die nacht van 19 juli begon was van Simona I. 

Zij werd 19 oktober gearresteerd, enkele dagen later werd nog de 26-jarige Rachid V. aangehouden. Begin oktober gaf de politie beelden vrij van twee mannen die een brandbom lijken te gooien waarna er een explosie volgt. 

Lees ook: Derde verdachte aangehouden voor fatale flatbrand Diemen

Nadere verklaring Gilermo I.
De zaak tegen de drie wordt samengevoegd, vandaag diende de eerste zitting tegen Gilermo I.  Zelf was hij er niet: 'Dat is geen kwestie van desinteresse of gebrek aan respect voor de rechtbank', verklaarde zijn advocaat Christian Flokstra. 'Als de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden, zal hij er zeker zijn om vragen van de rechtbank te beantwoorden.'

Opmerkelijk was ook dat Flokstra, de advocaat van de verdachte, nog mededeelde dat I. nader wilde verklaren over zijn mogelijke aandeel. Over de aard van die verklaring wilde Flokstra nog niets kwijt. 

De volgende zitting zal zijn op 18 januari. De officier van justitie benadrukte vandaag dat het onderzoek nog in volle gang is, nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het OM zet in ieder geval hoog in: 'Als gevolg van het handelen van verdachte is er iemand overleden. En laten we niet de zwaargewonden vergeten, één van hen is voor altijd blind aan één oog.'

Lees ook: Miscommunicatie bij flatbrand Diemen: leiding brandweer wist niet van tweede trappenhuis

HFV Photo Services