Start van hoofdcontent

Stad

nl

Cor kan niet zonder heroïne: 'Ik moet straatdealers gaan zoeken'

1 november 2017, 20.23 uur · Aangepast 2 november 2017, 12.07 uur

De medische heroïneverstrekking van de GGD gaat in de avonduren noodgedwongen dicht door een personeelstekort. Voorheen werd de heroïne zeven dagen per week, drie maal per dag verstrekt aan verslaafden. Cor is een getraumatiseerde oorlogsveteraan en zegt niet zonder te kunnen.

'Zonder heroïne kan ik niet slapen. Ik krijg dan temperatuurwisselingen, spiertrekkingen, verlies van kracht in mijn lichaam en een drang om te gebruiken.' Als hij straks niet meer terecht kan bij de GGD is hij genoodzaakt op zoek te gaan naar straatdealers. 'Dan moet ik er gewoon voor gaan betalen.'

Lees ook: Avondverstrekking heroïne GGD gesloten door groot personeelstekort

En dat geld moet volgens Cor ergens vandaan komen. 'Het gaat hier om 150 cliënten, die moeten geld gaan scoren.' Hij is bang dat de groep moet gaan 'roven en stelen' om geld bij elkaar te krijgen voor drugs.

Op zoek naar personeel
De problemen bij de GGD bestaan al langer. Er werd tijdelijk personeel ingezet van andere afdelingen, maar dat was niet meer houdbaar. Er wordt druk gezocht naar nieuw personeel.

UPDATE 02-11:
Volgens de GGD Amsterdam komen er in de praktijk 65 patiënten één of twee keer per dag voor een heroïne verstrekking waarvan sommigen ook in de avond. Van deze 65 mensen zijn er 19 mensen die drie keer per dag naar de verstrekking komen. Voor deze groep van 65 mensen verandert er inderdaad iets.