Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kieslijst D66 overleeft 'heftige' ledenvergadering

6 november 2017, 12.28 uur

D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig en zijn kieslijst hebben de met spoed ingelaste ledenvergadering van gisteren overleefd.

Tijdens de besloten ledenbijeenkomst stond de commotie rond de kieslijst centraal. Een aantal veteranen is terug te vinden op onverkiesbare plaatsen. Toevallig zijn dit kandidaten die tijdens de interne lijsttrekkersverkiezing een andere potentiële leider dan Van Dantzig steunden. Al met al riep het veel vragen op bij leden.

Lees ook: Rumoer binnen D66-fractie: zondag besloten ledenbijeenkomst

'Het was een nuttige middag. De vergadering werd druk bezocht en de temperatuur in de zaal liep af en toe hoog op. Er werden veel vragen gesteld en daar zaten ook zeker kritische vragen bij. Het schuurde dan ook af en toe', zegt Van Dantzig vandaag tegen AT5. 'Over het proces van het opmaken van de kieslijst werden veel vragen gesteld. Het was soms een heftig overleg, maar ik denk dat dit goed is en dit ons verder heeft gebracht na een moeilijke periode. Het is duidelijk dat de communicatie bij het opmaken van de lijst beter had gemoeten en wij steken hiervoor dan ook de hand in eigen boezem.'

Lees ook: Leden D66 overhoop om kieslijst en vertrekkende bestuursleden

De kieslijst blijft onveranderd en er is niemand opgestapt. 'Zelf voelde ik geen druk van mijn partij en het ging in de vergadering dan ook niet om mij en mijn positie. Maar als lijsttrekker ben ik natuurlijk wel begaan met de problemen in de partij en beantwoordde graag alle vragen', aldus Van Dantzig.