Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grimmige sfeer op Mercatorplein: politie stuurt feestvierders naar huis

12 november 2017, 00.33 uur · Aangepast 12 november 2017, 13.30 uur

De politie heeft zaterdagavond een eind gemaakt aan de onrust op het Mercatorplein, waar Marokkaanse Amsterdammers vierden dat het Marokkaans voetbalelftal zich heeft gekwalificeerd voor het WK van volgend jaar in Rusland.

Snel na het laatste fluitsignaal stroomde het plein vol met uitzinnige voetbalfans. Ze klommen in straatmeubilair en staken vuurwerk af, waardoor er enige tijd een rode gloed over het plein hing. Het plein en de toegangswegen stonden zo vol dat GVB-bussen en -trams nauwelijks vooruit kwamen. 

Lees ook: Amsterdamse Marokkanen uitzinnig na WK-kwalificatie: 'Mocro's zijn leip geworden'

'Wij houden een oogje in het zeil en gaan even kijken of het verkeer er doorheen kan en of er niet teveel met vuurwerk gegooid wordt en er geen rare dingen gebeuren', vertelde een agent ter plaatse. 'Dat is onze inzet nu. Wij gaan de mensen aanspreken en in ieder geval proberen de rust te bewaren.'

Naarmate de avond vorderde, werd de sfeer grimmiger. Er werd onder meer met vuurwerk naar politieauto's gegooid. Ook werd er een cameraman belaagd. Door linies te vormen, probeerden agenten de aanwezigen van het plein af te leiden.  

Lees ook: In beeld: Mercatorplein kleurt rood na WK-kwalificatie Marokko

Een politiewoordvoerder bevestigde dat agenten ter plaatse de voetbalsupporters op het plein aanspoorden om naar huis te gaan. Dat gebeurde met zachte hand, liet ze weten.

Rond 23.45 stroomde het plein langzaam leeg. Dat gebeurde ook omdat het ging regenen.

Video: Inter Visual Studio