Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opnieuw discussie over Holocaust-monument: 'Te groot voor zo'n kleine ruimte'

15 november 2017, 11.00 uur · Aangepast 15 november 2017, 12.28 uur

Al jaren wordt er gezocht naar een geschikte plek voor het Nationale Holocaust Monument. Het plan om het monument te plaatsen in het Joodse kwartier stuit nu op kritiek van een groep bewoners.

'Het monument ondersteunen we van harte. Zelf heb ik ook familieleden verloren in Auschwitz', zo legt bewoner Heide ten Holt uit aan De Telegraaf. 'Maar dat hoeft echt niet in het Joodse kwartier. Er is hier al heel veel in de buurt.'

Het Auschwitz Comité is inmiddels wel klaar met de kritiek. 'We hebben er geen behoefte aan om ons verhaal te houden in een negatieve context'. Daarom annuleerde het Comité vorige week op het laatste moment een openbare bijeenkomst over het monument. 

Lees ook: Buurtbewoners niet te stuiten bij bijeenkomst Holocaust-monument

Maar Ten Holt is vastberaden en organiseert later deze maand een buurtbijeenkomst om het protest aan te wakkeren. Zij en de andere leden van het Comité Voor een Groen Weesperplantsoen leveren vooral kritiek op de grootte van het bouwwerk. 'Iedereen kan toch zien dat het een te kostbaar en te groot monument is om in zo'n kleine ruimte te proppen?', aldus Ten Holt. 

Naast monument van Jan Wolkers
In 2014 was er ook al discussie over de locatie van het monument. Destijds zou het bouwwerk in het Wertheimpark worden geplaatst, naast een monument van Jan Wolkers. 'Het Wertheimpark is een postzegelparkje en de helft wordt nu gewoon door een monument in beslag genomen', zo zei een boze buurtbewoner tijdens een bijeenkomst. 

Door de vele discussies is de bouw van het monument aardig vertraagd. In eerste instantie moest het kunstwerk in 2015 al klaar zijn, maar de einddatum is inmiddels verplaatst naar begin 2018. 

Lees ook: Ontwerp Holocaust -monument Wertheimpark onthuld

Het ontwerp is van de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, bekend van zijn ontwerpen voor onder meer het Joods Museum in Berlijn. Op het monument komen de namen van 102.000 vermoorde Joden en 220 Sinti en Roma te staan. Omdat de kosten voor de bouw vrij hoog zijn, kunnen mensen stenen sponsoren.