Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oud-huisgenoot schrijft emotionele blog na dood Sofie (27): 'Ze was de zon in huis'

15 november 2017, 19.49 uur · Aangepast 15 november 2017, 22.16 uur · Foto: Facebook

'Een lach – geen glimlach maar een grijns – die niet van haar gezicht te krijgen was. Geld interesseerde haar niet, ze deed waar ze zin in had, ze fotografeerde en danste.' In een emotionele blog herinnert Michiel Klaassen zijn oud-huisgenoot Sofie, die zaterdagnacht op het trottoir van het Djakartaterras in Oost overleed.

'Afgezien van gebruikelijk ongemak – een opstapelende afwas, gedeeld sanitair – waren wij beter dan de beste huisgenoten ooit. We bakten taart, dronken thee uit een bonte verzameling mokken en glazen en iedereen zong liedjes. Een hippie-huishouden. Sofie was de opperhippie', schrijft Klaassen op zijn blog.

'Waanzinnig in de war'
Sofie werd zaterdagnacht met ernstige verwondingen aangetroffen in de straat waar ze woonde. 'Samen met mijn huisgenoten van toen tast ik in het duister en ben ik waanzinnig in de war. Op dit moment schijnen agenten door ons huis te lopen om de boel te onderzoeken. Die gedachte is zo vreemd dat die uit een ander universum lijkt te komen', vervolgt de oud-huisgenoot.

'In dat appartement van licht en vrolijkheid horen geen agenten in stugge politie-uniformen. Daar horen jonge, superspringlevende Amsterdammers thee te drinken en te praten over rare dates en dansnachten in de stad en toffe kunstprojecten. Thuis te zijn.'

Lees ook: Buurvrouw slachtoffer Djakartaterras: 'Ik hoorde een schreeuw die door merg en been ging'

Mexico
Klaassen schrijft hoe Sofie in een opwelling naar Mexico vertrok om daar een rondreis te maken. Afgelopen zaterdag, enkele maanden na haar terugkomst, deelde ze op Facebook nog een artikel over de Mexicanen en hoe zij samenzijn.

Zon in huis
'Al mijn vragen – waarom, godverdomme, waarom – zijn voor later. Vanavond drink ik op Sofie, op haar dromen, op haar lef, op haar lach. Een groot glas thee, speciaal voor de zon in huis.'

De politie heeft de zaak in onderzoek en houdt rekening met een misdrijf.