Start van hoofdcontent

Stad

nl

Prestigieus Medicijnagentschap komt naar Amsterdam

20 november 2017, 19.03 uur · Aangepast 21 november 2017, 10.55 uur

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) gaat zich vestigen in Amsterdam. Het bedrijf, waar zo'n 900 mensen werken, zit nu in Londen, maar moet door de Brexit naar een andere Europese stad verhuizen.

De Europese Unie besloot vanavond met een stemming naar welke stad het toonaangevende bedrijf in de medicijnmarkt zal verhuizen. Er waren drie stemrondes. Na de eerste leek duidelijk dat Milaan de favoriet was. De Italiaanse stad kreeg 25 stemmen, en Amsterdam 20. Uiteindelijk werd het toch spannend. In de laatste ronde kregen Milaan en Amsterdam evenveel stemmen, waardoor een loting duidelijk moest maken waar het EMA heen zou verhuizen.

Lees ook: D-day: Komt het prestigieuze Medicijnagentschap naar Amsterdam?

De vestiging van het EMA in Amsterdam zal grote gevolgen hebben voor de stad. Zo heeft de gemeente beloofd speciaal voor het agentschap een gebouw te bouwen op de Zuidas.

Hulp bij verhuizen
Maar dat is niet de enige belofte die is gedaan. Wouter Bos, die eerder dit jaar als 'EMA-ambassadeur' naar voren werd geschoven, heeft hard gelobbyd voor de komst van EMA. Zo zullen de 900 expats die bij het bedrijf werken, hulp krijgen van de gemeente bij het vinden van een huis. Ook krijgen de werknemers individuele begeleiding bij het wennen aan Nederland.

Bos heeft ook beloofd dat het agentschap hulp krijgt bij de verhuizing. Als het bedrijf op vrijdag uit Londen vertrekt, kunnen de werknemers bij wijze van spreken op maandag zonder problemen aan de slag in Amsterdam.

'Zeer vereerd'
Wethouder Udo Kock van Economische Zaken zegt zeer vereerd te zijn met de komst van het EMA. 'Een projectteam start per direct om de komst van de EMA voor te bereiden en vragen van medewerkers te beantwoorden. Door samen te werken met omliggende gemeenten en steden als Leiden en Den Haag zien we de verhuizing van de medicijnautoriteit naar Amsterdam met vertrouwen tegemoet.'

 Met dit filmpje wilde Bos EMA naar Nederland krijgen: