Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Oude scooters ook buiten de stad amper meer kwijt te raken

24 november 2017, 16.57 uur · Aangepast 24 november 2017, 17.14 uur

In Amsterdam krijg je je oude scooter sowieso niet meer verkocht, maar ook in de randgemeenten wordt het steeds moeilijker. Brommers en snorfietsen die voor 2011 zijn gebouwd, mogen vanaf 1 januari de stad niet meer in. En dat is funest voor de waarde van die oudere voertuigen.

In plaatsen als Aalsmeer en Zaandam zijn de scooters van voor 2011 ook al niet meer aan de straatstenen te slijten. Vanaf 1 januari geldt er namelijk een mileuzone voor brom- en snorfietsen in de stad. Dan mogen de scooters en brommers ouder dan 2011 de stad niet meer in. Het populaire vervoersmiddel wordt dus massaal verkocht. Althans, dat wordt geprobeerd. 

Lees ook: Scooterrijders over plannen milieuzone: 'Allemaal bullshit'

Scooters voor een prikkie
'949 euro voor een Vespa. Dat is niet duur. Hier staat er één uit 2012 of 2013. Dan zit je al in de prijsklasse van om en nabij de 2000 euro. Dat is meer dan het dubbele', zegt scooterverkoper Jeffrey Lammers uit Zaandam.

Lees ook: Milieuzone scooters, bestelauto's en toeringcars definitief ingevoerd

Ook om náár Amsterdam te rijden
Hij legt uit dat je deze scooters ook in Zaandam amper meer verkoopt. Want ook voor Zaandammers geldt: het vervoersmiddel wordt vooral gebruikt om makkelijk en snel naar Amsterdam te komen. 

Rijk worden van je tweedehands brommertje zit er dus niet meer in. 

Lees ook: Scooterrijders in verzet tegen milieuzone

Er is een aantal uitzonderingen: brommobielen krijgen een permanente ontheffing voor de milieuzone, en sommige viertakt scooters voor een paar jaar. Brom- en snorfietsen die niet ouder dan tien jaar zijn kunnen een ontheffing krijgen. Hoe, lees je op de site van de gemeente.