Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fotograaf of politieagent: wie wordt Amsterdammer van het Jaar?

5 december 2017, 18.51 uur · Aangepast 5 december 2017, 20.54 uur

De genomineerden voor de titel Amsterdammer van het Jaar 2017 zijn bekendgemaakt. Er werden meer dan honderd mensen voor de titel voorgedragen, maar uiteindelijk heeft de stichting tien mensen uitgekozen die zich op eigen initiatief inzetten voor de stad.

Van 2 tot 13 januari kan er op de Amsterdammers gestemd worden, die op 14 januari in de Stadsschouwburg gekroond wordt. Eén van de genomineerden is Rolf de Boer, van het Forensisch Fact Team. Hij biedt hulp aan verslaafden met een psychiatrische stoornis die de zorg mijden. Maar ook de fotografen van Make a Memory zijn genomineerd. Die fotograferen in ziekenhuizen onder meer vroeg gestorven baby's, zonder daar geld voor te vragen.

Lees ook: Amsterdammer van het Jaar 2016 Toon Borst verrast door winst: 'Nu gewoon weer doorgaan'

Daarnaast kunnen Amsterdammers stemmen op Alex Breedt en Elkan van der Reis van de stichting Happy2Move, die naschoolse opvang voor gehandicapte kinderen organiseren, en op Frank Westerop, de agent die als clown vrijwillig optreedt voor zieke kinderen in het VUMc.

Andere genomineerden zijn Meike van der Lippe, die met haar stichting educatieve projecten voor vluchtelingen, langdurig werklozen en kansarmen verzorgt, en Marius Smit, die met Plastic Whale de grachten plasticvrij maakt. 

Amsterdammertje van het Jaar
Ook Souad Boumedien, ambassadeur van Pride Amsterdam, Gré Ruigrok van Stichting Ieder kind een Boek, Eva Yoo Ri Brussaard van Stichting Single SuperMom en Robert-Jan Prins, vrijwilliger bij Molen De Otter maken kans op de titel.